Reklama

Wegański smalec to smarowidło do chleba bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, „smalec bez smalcu”. Roślinny smalczyk można przygotować z oleju kokosowego, ponieważ ma idealną konsystencję. Gdy kokosowy smak nie należy do ulubionych, najlepiej użyć oleju rafinowanego.

Reklama

Wegański smalec znakomicie sprawdza się szczególnie jesienią i zimą, kiedy większą popularnością cieszą się wysokokaloryczne i tłuste przekąski. Smalec z fasoli to ciekawy sposób na dietetyczną wersję wegańskiego smalczyku.

Przepis na wegański smalec z oleju kokosowego i jabłka

Składniki:

  • 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego lub nie,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki namoczonych na noc i odsączonych ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • szczypta wędzonej papryki w proszku.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i posiekaj drobno. Rozpuść w rondelku olej i zeszklij na nim cebulę.
  • Zetrzyj jabłko i marchewkę na tarce o najdrobniejszych oczkach i dodaj do cebuli, smaż wszystko często mieszając przez około 10 minut.
  • Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj do warzyw duszących się w rondelku.
  • Zblenduj słonecznik z sosem sojowym i łyżką wody.
  • Połącz słonecznikową pastę z resztą składników, dopraw do smaku papryką oraz solą i dokładnie wymieszaj.

Przepis na wegański smalczyk z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • pół szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki granulatu sojowego,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki zimnej wody lub wody spod fasoli,
  • sól.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek. Zeszklij (w rondelku) cebulę na oleju i dopiero wówczas dodaj czosnek, wsyp majeranek i podpraż całość przez około minutę.
  • Wsyp granulat sojowy i dokładnie wymieszaj, smaż wszystko przez 3 minuty, cały czas mieszając.
  • Zmiksuj fasolę z wodą na gładką pastę i wymieszaj z zawartością rondelka. Dopraw całość pieprzem i solą.

Smacznego!

Reklama

Wegański smalec należy przechowywać w lodówce, wówczas ma idealną konsystencję i smakuje najlepiej. Roślinne smalczyki są znakomitym smarowidłem do pieczywa, sprawdzają się również na podpieczonych i ciepłych bagietkach.

Reklama
Reklama
Reklama