3 przepisy na wegański smalec
Wegański smalec to smarowidło do chleba bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, „smalec bez smalcu”. Roślinny smalczyk można przygotować z oleju kokosowego, ponieważ ma idealną konsystencję. Gdy kokosowy smak nie należy do ulubionych, najlepiej użyć oleju rafinowanego.
Wegański smalec to smarowidło do chleba bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, „smalec bez smalcu”. Roślinny smalczyk można przygotować z oleju kokosowego, ponieważ ma idealną konsystencję. Gdy kokosowy smak nie należy do ulubionych, najlepiej użyć oleju rafinowanego.
Wegański smalec znakomicie sprawdza się szczególnie jesienią i zimą, kiedy większą popularnością cieszą się wysokokaloryczne i tłuste przekąski. Smalec z fasoli to ciekawy sposób na dietetyczną wersję wegańskiego smalczyku.
Przepis na wegański smalec z oleju kokosowego i jabłka
Składniki:
- 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego lub nie,
- 1 duża cebula,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 duża marchewka,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki namoczonych na noc i odsączonych ziaren słonecznika,
- 1 łyżka zimnej wody,
- szczypta wędzonej papryki w proszku.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i posiekaj drobno. Rozpuść w rondelku olej i zeszklij na nim cebulę.
- Zetrzyj jabłko i marchewkę na tarce o najdrobniejszych oczkach i dodaj do cebuli, smaż wszystko często mieszając przez około 10 minut.
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj do warzyw duszących się w rondelku.
- Zblenduj słonecznik z sosem sojowym i łyżką wody.
- Połącz słonecznikową pastę z resztą składników, dopraw do smaku papryką oraz solą i dokładnie wymieszaj.
Przepis na wegański smalczyk z fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- pół szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego,
- 1 duża cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki granulatu sojowego,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 łyżki zimnej wody lub wody spod fasoli,
- sól.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek. Zeszklij (w rondelku) cebulę na oleju i dopiero wówczas dodaj czosnek, wsyp majeranek i podpraż całość przez około minutę.
- Wsyp granulat sojowy i dokładnie wymieszaj, smaż wszystko przez 3 minuty, cały czas mieszając.
- Zmiksuj fasolę z wodą na gładką pastę i wymieszaj z zawartością rondelka. Dopraw całość pieprzem i solą.
Smacznego!
Wegański smalec należy przechowywać w lodówce, wówczas ma idealną konsystencję i smakuje najlepiej. Roślinne smalczyki są znakomitym smarowidłem do pieczywa, sprawdzają się również na podpieczonych i ciepłych bagietkach.