Reklama

Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.

Reklama

Meksykański kociołek

Składniki:

  • pierś z kurczaka (0,75 kilograma),
  • warzywa mrożone: fasolka szparagowa, brokuły, pomidory, fasola czerwona, marchew, papryka itd. (1 kilogram),
  • czerwona fasola konserwowa (jedna puszka),
  • pomidory w kawałkach (jedna puszka),
  • cebula (jedna duża),
  • oliwa,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kolendra mielona, kmin rzymski mielony.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć razem.
  • W dużym garnku połączyć: kurczaka, mrożone warzywa, fasolę i pomidory i przyprawy.
  • Zalać wodą i gotować.
  • Po około 25 minutach danie powinno być gotowe, można jeszcze doprawić je do smaku.

Smacznego!

Indyk w szałwii

Składniki:

  • pierś z indyka (jedna duża),
  • szynka parmeńska (cztery plastry),
  • mąka (pięć-sześć łyżek),
  • listki świeżej szałwii,
  • masło (dwie łyżki),
  • olej,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka pokroić na cztery plastry, delikatnie rozbić, dodać soli i pieprzu.
  • Większy liść szałwii ułożyć na plastrze indyka i docisnąć go. Położyć również złożony plaster szynki.
  • Plaster wraz z szałwią i szynką złożyć w kopertę i delikatnie ubić.
  • Obtoczyć tak przygotowane plastry w mące.
  • Rozgrzać na patelni masło i olej i koperty smażyć na złoty kolor.
  • Udekorować liśćmi szałwii.
  • Można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama