Dwa pomysły na sylwestrowe potrawy na ciepło
Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.
Opublikowano: czwartek, 7 stycznia 2016 13:12
Reklama
Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe sylwestrowe dania.
Reklama
Meksykański kociołek
Składniki:
- pierś z kurczaka (0,75 kilograma),
- warzywa mrożone: fasolka szparagowa, brokuły, pomidory, fasola czerwona, marchew, papryka itd. (1 kilogram),
- czerwona fasola konserwowa (jedna puszka),
- pomidory w kawałkach (jedna puszka),
- cebula (jedna duża),
- oliwa,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kolendra mielona, kmin rzymski mielony.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć razem.
- W dużym garnku połączyć: kurczaka, mrożone warzywa, fasolę i pomidory i przyprawy.
- Zalać wodą i gotować.
- Po około 25 minutach danie powinno być gotowe, można jeszcze doprawić je do smaku.
Smacznego!
Indyk w szałwii
Składniki:
- pierś z indyka (jedna duża),
- szynka parmeńska (cztery plastry),
- mąka (pięć-sześć łyżek),
- listki świeżej szałwii,
- masło (dwie łyżki),
- olej,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka pokroić na cztery plastry, delikatnie rozbić, dodać soli i pieprzu.
- Większy liść szałwii ułożyć na plastrze indyka i docisnąć go. Położyć również złożony plaster szynki.
- Plaster wraz z szałwią i szynką złożyć w kopertę i delikatnie ubić.
- Obtoczyć tak przygotowane plastry w mące.
- Rozgrzać na patelni masło i olej i koperty smażyć na złoty kolor.
- Udekorować liśćmi szałwii.
- Można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama