Pieczone dietetyczne wegańskie kotlety – 2 przepisy: kotlety z dyni i kotlety z kalafiora
Dietetyczne kotlety z warzyw w wersji wegańskiej, to doskonały pomysł na posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Tego rodzaju przysmaki są zdrowe i bardzo pożywne. Zastąpienie smażenia na oleju pieczeniem to również świetny sposób na uzyskanie innego smaku i ciekawej struktury kotletów. Można zjeść je z sałatką, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Dietetyczne kotlety z warzyw w wersji wegańskiej, to doskonały pomysł na posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Tego rodzaju przysmaki są zdrowe i bardzo pożywne. Zastąpienie smażenia na oleju pieczeniem to również świetny sposób na uzyskanie innego smaku i ciekawej struktury kotletów. Można zjeść je z sałatką, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Do kotletów w wersji wegańskiej jako spoiwo można dodać odrobinę mąki (skrobi) ziemniaczanej, nasion chia lub siemienia lnianego. W roli zagęstnika sprawdzają się również płatki owsiane, otręby oraz bułka tarta.
Przepis na pieczone wegańskie kotlety z dyni i ryżu
Składniki:
- 0,5 kg obranej dyni bez gniazd nasiennych,
- 1 szklanka ryżu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 4 łyżki otrębów np. pszennych.
Czas przygotowania:około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dynię i cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub też zetrzyj.
- Ugotuj ryż w osolonym wrzątku.
- Odcedź kukurydzę z zalewy.
- W dużej misce połącz: dynię, cebulę, czosnek, tymianek, sos sojowy, kukurydzę, ryż i otręby.
- Odstaw masę na 15 minut do lodówki, po tym czasie ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Formuj kotlety wielkości dłoni i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce jednocześnie spłaszczając dłonią każdego z nich.
- Piecz kotlety około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć je na drugą stronę, jeżeli używasz termoobiegu nie ma takiej potrzeby.
Przepis na dietetyczne wegańskie kotlety z kalafiora
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 1 pęczek koperku,
- 3 łyżeczki soli,
- szczypta cukru,
- pół łyżeczki sproszkowanej chili,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżki wody.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj kalafior i podziel na jak najmniejsze różyczki. Ugotuj we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek soli i cukrem. Odcedź i zblenduj na gładką masę.
- Do kalafiorowej masy dodaj posiekany drobno koperek, wodę, nasiona chia, bułkę tartą, 1 łyżeczkę soli i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
- Odstaw masę na 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Z masy formuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej i rozpłaszczaj je dłonią układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kotlety przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 5 minut.
Smacznego!