Reklama

Dietetyczne kotlety z warzyw w wersji wegańskiej, to doskonały pomysł na posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Tego rodzaju przysmaki są zdrowe i bardzo pożywne. Zastąpienie smażenia na oleju pieczeniem to również świetny sposób na uzyskanie innego smaku i ciekawej struktury kotletów. Można zjeść je z sałatką, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Reklama

Do kotletów w wersji wegańskiej jako spoiwo można dodać odrobinę mąki (skrobi) ziemniaczanej, nasion chia lub siemienia lnianego. W roli zagęstnika sprawdzają się również płatki owsiane, otręby oraz bułka tarta.

Przepis na pieczone wegańskie kotlety z dyni i ryżu

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni bez gniazd nasiennych,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 4 łyżki otrębów np. pszennych.

Czas przygotowania:około 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dynię i cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub też zetrzyj.
  • Ugotuj ryż w osolonym wrzątku.
  • Odcedź kukurydzę z zalewy.
  • W dużej misce połącz: dynię, cebulę, czosnek, tymianek, sos sojowy, kukurydzę, ryż i otręby.
  • Odstaw masę na 15 minut do lodówki, po tym czasie ponownie dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Formuj kotlety wielkości dłoni i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce jednocześnie spłaszczając dłonią każdego z nich.
  • Piecz kotlety około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć je na drugą stronę, jeżeli używasz termoobiegu nie ma takiej potrzeby.

Przepis na dietetyczne wegańskie kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • pół łyżeczki sproszkowanej chili,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki wody.

Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj kalafior i podziel na jak najmniejsze różyczki. Ugotuj we wrzątku z dodatkiem 2 łyżeczek soli i cukrem. Odcedź i zblenduj na gładką masę.
  • Do kalafiorowej masy dodaj posiekany drobno koperek, wodę, nasiona chia, bułkę tartą, 1 łyżeczkę soli i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  • Odstaw masę na 10 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Z masy formuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej i rozpłaszczaj je dłonią układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz kotlety przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 5 minut.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama