Wegańskie desery z tofu i truskawek - muffiny sernikowe z truskawkami oraz truskawkowa panna cotta
Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.
Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.
Do nadawania zwartej konsystencji wegańskim słodyczom w wersji na zimno używa się agaru. Jest to roślinny odpowiednik żelatyny. Uzyskuje się go z glonów, dlatego ważne jest wcześniejsze ugotowanie proszku, by uniknąć przesycenia potrawy rybim aromatem.
Przepis na wegańskie muffiny serowo-truskawkowe
Składniki na około 10-13 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1,5 szklanki mleka sojowego,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka silken tofu – około 150 g,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego plus 1 łyżeczka do wysmarowania foremek – jeżeli nie używasz papilotek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- około 4-5 pokrojonych w talarki truskawek lub kilka łyżek konfitury truskawkowej.
Potrzebna ci będzie foremka na muffiny lub papilotki – około 10-13 sztuk
Czas przygotowania: około 15 minut + 30-40 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce.
- W drugim naczyniu zblenduj tofu z mlekiem, olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny.
- Połącz obie masy, wlewając mokrą do suchej i bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć trzepaczki, blendera lub miksera.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Blaszkę do pieczenia babeczek posmaruj olejem lub wyłóż ją papilotkami.
- Wlej ciasto do 2/3 wysokości każdej foremki lub papilotki. Na wierzch połóż truskawki lub konfiturę na około 10 minut przed końcem pieczenia.
- Piecz przez około 30-40 minut do momentu, gdy muffiny będą lekko złote i wyrośnięte.
Po wystudzeniu możesz udekorować je cukrem pudrem, startą gorzką czekoladą lub lukrem. Wyśmienicie smakują na następny dzień z koktajlem bananowym z mleka sojowego z dodatkiem cynamonu lub mrożoną herbatą. Przygotowane w ten sposób wegańskie muffiny to idealna przekąska na imprezę lub święta.
Przepis na wegańską truskawkowo-waniliową panna cottę
Składniki na około 3 porcje:
- 1,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego napoju waniliowego,
- 1 kostka silken tofu – około 150 g,
- 3 łyżki cukru pudru – jeśli mleko jest słodzone lub 6 łyżek, gdy nie zawiera cukru,
- pół laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- pół łyżeczki agaru w proszku,
- garść świeżych truskawek lub 3 łyżki konfitury truskawkowej.
Czas przygotowania: około 40 minut + 2 godziny chłodzenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zblenduj tofu z mlekiem i przełóż do garnka.
- Wyskrob z wanilii ziarenka, wsyp do serowej masy, dodaj pozostałe składniki (oprócz truskawek) i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając.
- Jeżeli używasz świeżych truskawek, zblenduj je na gładki sos.
- Gdy masa zacznie delikatnie się gotować, zdejmij garnek z ognia i przelej ją do szklanek lub małych miseczek.
- Odstaw miseczki w chłodne miejsce do ostygnięcia, a gdy stracą temperaturę, włóż je do lodówki.
- Schładzaj deser przez 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij panna cottę z miseczek – w taki sposób, w jaki robi się babki z piasku.
- Polej sosem truskawkowym lub udekoruj konfiturą bądź dżemem.
Panna cotta wyśmienicie smakuje również z dodatkiem cynamonu oraz gorącą czekoladą. Truskawki można zamienić innymi – sezonowymi bądź ulubionymi owocami.
Smacznego!