Przepis na pączki od Ani Starmach to prawdziwy rarytas na Tłusty Czwartek! Są banalnie proste w przygotowaniu
Szukacie szybkiego i łatwego przepisu na pączki na Tłusty Czwartek? Wypróbujcie tej od Ani Starmach!
Wielkie święto wszystkich łakomczuchów zbliża się wielkimi krokami. Już 11 lutego będzie tłusty czwartek, a co za tym idzie, wielu z nas pokusi się na słodkości. Tego dnia w naszym menu oczywiście nie może zabraknąć pączków! Wiele osób decyduje się na zakup gotowych łakoci, ale jednak te wykonane samemu w domu, smakują najlepiej!
Z tego też względu spieszymy do Was z najlepszym przepisem na pączki od samej Ani Starmach! Są wyborne, puszyste i można je zajadać bez końca. Zobaczcie zatem, jak je przygotować!
Zobacz także: Ile kosztują pączki na Tłusty Czwartek u Magdy Gessler? Sprawdziliśmy!
Przepis na pączki Ani Starmach
Do przygotowania ok. 40-50 sztuk pączków z przepisu Ani Starmach potrzebujecie:
- 1 kg mąki
- 80 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
- 400 g konfitury do nadziewania
- cukier puder do posypania lub lukier
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane.
- Przygotowanie zaczynu: w misce wymieszać drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Zaczyn przełożyć do dużej miski i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Masło musicie dodać na końcu. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na małe części, najlepiej odmierzyć kawałki o wadze 40-50 g.
- Kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć, a na środku każdego położyć łyżeczkę nadzienia, zlepić brzegi i uformować kulkę. Tak przygotowane pączki należy przełożyć na blachę obsypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- W tym czasie można już zacząć rozgrzewać tłuszcz do temperatury ok. 180 stopni. Pączki należy usmażyć na złoty kolor.
- Po wyjęciu z tłuszczu, pączki odstawić do ostygnięcia. Potem należy posypać je cukrem pudrem bądź polać lukrem. I to wszystko!
Gwarantujemy Wam, że jeśli zrobicie je raz, to już na stałe zagoszczą w Waszym menu. Cały przepis na pączki od Ani Starmach, znajdziecie >>TUTAJ.
Ania Starmach to prawdziwa mistrzyni cukiernictwa, a jej słodkościami zachwyca się cała Polska.