Reklama

Wielkie święto wszystkich łakomczuchów zbliża się wielkimi krokami. Już 11 lutego będzie tłusty czwartek, a co za tym idzie, wielu z nas pokusi się na słodkości. Tego dnia w naszym menu oczywiście nie może zabraknąć pączków! Wiele osób decyduje się na zakup gotowych łakoci, ale jednak te wykonane samemu w domu, smakują najlepiej!

Reklama

Z tego też względu spieszymy do Was z najlepszym przepisem na pączki od samej Ani Starmach! Są wyborne, puszyste i można je zajadać bez końca. Zobaczcie zatem, jak je przygotować!

Zobacz także: Ile kosztują pączki na Tłusty Czwartek u Magdy Gessler? Sprawdziliśmy!

Przepis na pączki Ani Starmach

Do przygotowania ok. 40-50 sztuk pączków z przepisu Ani Starmach potrzebujecie:

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • cukier puder do posypania lub lukier
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane.
  2. Przygotowanie zaczynu: w misce wymieszać drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Zaczyn przełożyć do dużej miski i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Masło musicie dodać na końcu. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
  4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe części, najlepiej odmierzyć kawałki o wadze 40-50 g.
  6. Kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć, a na środku każdego położyć łyżeczkę nadzienia, zlepić brzegi i uformować kulkę. Tak przygotowane pączki należy przełożyć na blachę obsypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  7. W tym czasie można już zacząć rozgrzewać tłuszcz do temperatury ok. 180 stopni. Pączki należy usmażyć na złoty kolor.
  8. Po wyjęciu z tłuszczu, pączki odstawić do ostygnięcia. Potem należy posypać je cukrem pudrem bądź polać lukrem. I to wszystko!

Gwarantujemy Wam, że jeśli zrobicie je raz, to już na stałe zagoszczą w Waszym menu. Cały przepis na pączki od Ani Starmach, znajdziecie >>TUTAJ.

Ania Starmach to prawdziwa mistrzyni cukiernictwa, a jej słodkościami zachwyca się cała Polska.

Instagram
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama