Kuchnia indyjska: przepis na naleśniki indyjskie Dosa
Dosa to naleśnik, który przygotowuje się z ryżu i białej soczewicy urid dal. Ciasto naleśnikowe jest kruche i bardzo delikatne. Naleśniki Dosa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, jakie najczęściej podaje się jako ciepły posiłek na śniadanie.
Dosa to naleśnik, który przygotowuje się z ryżu i białej soczewicy urid dal. Ciasto naleśnikowe jest kruche i bardzo delikatne. Naleśniki Dosa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, jakie najczęściej podaje się jako ciepły posiłek na śniadanie.
Kuchnia indyjska charakteryzuje się mocno doprawionymi daniami. Potrawy posypuje się zwykle dużą ilością cynamonu, kolendry, kurkumy czy imbiru. Jednym z jej tradycyjnych dań indyjskiej kuchni (w szczególności południowych Indii) są naleśniki Dosa, które najczęściej podawane są na śniadanie. Tradycyjną potrawę przygotowuje się z białej soczewicy urid dal, jednak z powodzeniem można ją zastąpić czerwoną soczewicą bądź cieciorką.
Indyjskie naleśniki - przepis, krok po kroku
Przepis na naleśniki indyjskie Dosa nie jest skomplikowany, jednak wymaga czasu. Ciasto naleśnikowe musi bowiem sfermentować, zanim przejdzie się do etapu smażenia, co zajmuje około 12 godzin.
Potrzebujesz:
- patelni do smażenia naleśników,
- 2 misek,
- czystej ściereczki kuchennej,
- blendera.
Składniki:
- 3 szklanki białego ryżu,
- 1 szklanka soczewicy urid dal,
- woda gazowana,
- olej bądź masło klarowane do smażenia,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: około 12 h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Soczewicę oraz ryż wsyp do dwóch oddzielnych misek i zalej wodą mineralną.
- Odstaw naczynia na 4 godziny.
- Odsącz z wody ryż oraz soczewicę, połącz je ze sobą a następnie zblenduj na gładką masę.
- Składniki przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
- Ciasto na naleśniki zwiększy swoją objętość a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Do sfermentowanych składników dodaj sól do smaku oraz wodę mineralną.
- Wymieszaj całość, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Smaż placki tak jak tradycyjne naleśniki, na płaskiej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy bądź masła klarowanego.
Smacznego!
Naleśniki najlepiej smakują na ciepło podane np. z farszem na słono, przygotowanym na bazie szpinaku i suszonych pomidorów. Smacznym nadzieniem do ciasta naleśnikowego jest również czerwona soczewica zmiksowana ze słodką papryką, chili, cebulą oraz zieloną natką pietruszki.