Magda Gessler: "Karpia trzeba głodzić przez tydzień"!
Magda Gessler: "Karpia trzeba głodzić przez tydzień"!
Co na to obrońcy zwierząt?
1 z 4
Zaskakujące wyznanie Magdy Gessler! Jak podaje "Super Express" gwiazda TVN na jednej z konferencji zdradziła swój sposób na wigilijnego karpia. Okazuje się, że rybę najlepiej jest głodzić przez tydzień! Co na to obrońcy zwierząt, którzy w okresie przedświątecznym walczą o poprawę bytu wszystkich ryb w sklepach?
Stół wigilijny bez karpia? Dla Polaków to niemożliwie. Już teraz w sklepach ustawiają się tłumy w kolejce po świeżą rybę. Magda Gessler ma jednak inny sposób na przyrządzenie tej potrawy.
Karp jest bardzo zdrowy, kiedy się go głodzi. Karpia trzeba głodzić przez tydzień! Wtedy jest naprawdę czysty i zdrowy – wyznała Gessler na jednej z konferencji, cytowana przez Super Express.
Ale to nie wszystko! Podobne zdanie ma o innych zwierzętach. Więcej na kolejnych stronach!
Zobacz: Weronika Rosati kłóci się z Magdą Gessler! "Jesteś stronnicza i negatywnie nastawiona"
2 z 4
Magda Gessler uważa, że tak trzeba robić też m.in. z wątróbką:
Kurczak czy wątróbki kury to tak, jakby ktoś pchał sobie prosto do buzi truciznę. Wątroba to jest filtr. Jak karmimy się nieodpowiednim jedzeniem, to tak, jakbyśmy sobie pchali szambo do ust. W kurczaku gromadzi się wszystko, co najgorsze, chyba że nie je przez tydzień, tak jak robi się z karpiem – mówi Magda.
Zgadzacie się z trenerką? W naszej galerii znajdziecie też przepisy Magdy Gessler na karpia!
Zobacz: Magda Gessler broni Oli Nguyen! Po finale MasterChefa hejterzy nie odpuszczają
3 z 4
Karp na słodko Magdy Gessler (przepis znaleziony na polki.pl)
Karp na słodko - składniki:
- karp o wadze około 1,2 kg
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 szczypta cynamonu
1. Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
2. Zostaw na 2–3 godziny w lodówce.
3. Po upływie czasu pokrój rybę na dzwonka i podsmaż na oleju.
4. Usmażone kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia.
5. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
6. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz rumiane płatki.
7. Mieszaj przez minutę, a następnie polej tym rybę.
8. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4 z 4
Kotlety z karpia Magdy Gessler (za polki.pl)
Składniki:
- 1 karp o wadze około 1 kg
- sok z 1 cytryny
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 1 l oleju rzepakowego
- 20 dag bryndzy podhalańskiej
- kilka gałązek natki
- mąka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego
- ½ szklanki bułki tartej
1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
5. Odłóż na parę godzin.
6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
8. Musisz bardzo starannie spanierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.