Pączki są za 9 zł, a faworki? Ceny u Magdy Gessler przyprawiają o zawrót głowy
Wyglądają smakowicie, ale ta cena...
Już po tłustym czwartku, ale jeszcze długo będziemy jeść pączki oraz popularne faworki (chruściki), w końcu są ostatki. Przekonaliście się już ile kosztują pączki od Magdy Gessler. Najdroższy jest za 9 zł. A ile trzeba wydać w cukierni Gessler za pudełko faworków?
Są lekkie, więc pudełko to waga mniej więcej 25 deko. A cena? Byliśmy i sprawdziliśmy!
Cena faworków Magdy Gessler
Pudełko faworków od Magdy Gessler kosztuje ok. 50 zł. Wszyscy bywalcy cukierni Magdy i Lary Gessler uważają, że są pyszne, ale cena jest wygórowana. Dla porównania w zwykłej cukierni pudełko faworków kosztuje 20 zł.
Ile mają kalorii faworki? W 100 gramach aż 511 kcal!!!
Jak wyglądają?
Niedawno Lara Gessler w DDTVN pokazywała, jak się robi słynne faworki z ich cukierni. Ich skład to mąka, żółtka bez białek (bo białka usztywniają ciasto a faworki muszą być kruche), cukier puder, śmietana i spirytus (może być z dodatkiem rumu lub araku). Alkohol wchłania mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Ciasto na faworki powinno sobie chwilę poleżeć po zagnieceniu. Ponadto przez 5 minut musi być dobrze pobite wałkiem na blacie, lub z góry uderzać ciastem o blat. Wtedy w trakcie smażenia powstaną pęcherzyki na faworkach i są kruche.Smażymy je najlepiej na smalcu.
Ale czy mimo wszystko są warte swojej ceny?
Zobacz także: Przepis na dietetyczne pieczone pączki serowe
Czy cena pączków u Gessler jest dla Was do zaakceptowania?