
Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych. Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym . Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary. Przepis na włoską ciabattę Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą . Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona. Potrzebujesz: 2 misek, sita do przesiewania mąki, 2 ścierek kuchennych, miksera z nasadką do ciast drożdżowych , blachy do pieczenia. Składniki na zaczyn: 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 1/2 łyżeczka cukru, 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów). Składniki na ciasto (2 bochenki): 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów), 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów), 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów), 0,5 szklanki płatków owsianych. Czas...