Chleb za 35 zł i sałatka warzywna za 50! Ile zapłacimy za świąteczne potrawy u Magdy Gessler?
Postanowiliśmy sprawdzić jak wyglądają cenowo propozycje wielkanocne u Magdy Gessler. Niektóre robią wrażenie.
Magda Gessler często ocenia jakość wyrobów i potraw u innych. Jednak sama też firmuje sporo kulinarnych przedsięwzięć. W jej restauracjach czy delikatesach - jak sama mocno podkreśla - liczy się jakość. Nic więc dziwnego, że ceny nie mogą być niskie. Postanowiliśmy sprawdzić jak wyglądają cenowo propozycje wielkanocne u Magdy Gessler. Niektóre robią wrażenie.
Magda Gessler podkreśla, że u niej "nie ma miejsca na miernotę". A jakość i składniki najlepszej jakości muszą kosztować.
Znacie od lat moje przepisy, pasję, jakość. Te miejsca są jak spiżarnia smaku, zapachu, który wydobywa się i kusi już na ulicy. Do tego dążyłam - aby przyciągać was prawdą. Każde danie w karcie, każda słodkość, to nabity jak bomba w dobre składniki kulinarny rarytas. To nas różni od innych, pustych, pozbawionych smaku i dobrych składników posiłków. (...) Najlepsze gatunkowo produkty, których nie boimy się używać. Ba! Używamy ich do woli! Bo to nasza magiczna różdżka! Czarujemy nasze menu, wasze podniebienia - pisała kiedyś na Facebooku.
Ile więc kosztują jej wyroby?
Zobacz także: Magda Gessler sprzedaje zupę za złotówkę! Ustawią się kolejki? Restauratorka ruszyła ze specjalną akcją
Ile kosztują świąteczne potrawy u Magdy Gessler?
Świąteczne zakupy u Magdy Gessler można było zrobić w różnych miejscach. Jednym z nich jest znana w Warszawie od lat restauracja i cukiernia "Słodki Słony". Ta, poza zwykłą ofertą, przygotowała też menu świąteczne. I tak możemy kupić babę drożdżową - 50 zł, makowiec - 110 zł, sernik świąteczny - 70, czy różne rodzaje mazurków za 65 zł - kajmakowy, oczechowy, czekoladowy, pomarańczowy. Najdroższą pozycją wśród świątecznych słodkości jest tort wielkanocny za 300 zł.
W menu "słonym" znajdziemy oczywiście świąteczny żurek w cenie 60 zł za litr, białą kiełbasę słotnicką duszoną w cydrze za 42 zł, jajka faszerowane (opakowanie) 22 zł, pasztet z gęsi 32 (za 250 g), pasztet wegański z cieciorki 29 zł (za 250 g), śledź z cebulką w oleju lnianym 55 zł, czy zimne nóżki złotnickie 22 zł. Jest też nieodłączny gość na świątecznym stole - sałatka jarzynowa za 50 zł.
Kolejne miejsce kojarzące się ze słynną restauratorką i gwiazdą kulinarnych produkcji telewizyjnych to jej Delikatesy u Fukiera. Tam też dostaniemy barszcz biały wielkanocny na zakwasie w cenie 49 zł za 900 ml. Jest pasztet z dziczyzny i grzybów - 75 zł, nóżki jak dawniej 19 zł za słoik 200 g. Znajdziemy też wędliny - np. szynkę wiejską wędzoną na drzewie owocowym 32 zł za 0.5 kg, a do nich chrzan - 16 zł za 235 ml. Zaskakiwać może cena chleba - za kilogram zapłacimy 35 zł! Ale w końcu, jak głosi sama nazwa, to "chleb Magdy" na zakwasie z mąki żytniej.
Myślicie, że to drogo, jeśli weźmiemy pod uwagę jakość i markę?