Piotr Gessler

Piotr Gessler był jednym z najbardziej znanych polskich restauratorów. Początek imperium Gesslerów stworzył jego ojciec Zbigniew. Wszystko zaczęło się od lodziarni przy ul. Senatorskiej w Warszawie, gdzie pod okiem ojca Piotr wraz z bratem Adamem w połowie lat 80. produkowali lody w 30 smakach. Później przyszedł czas na restaurację w Pałacu Zamoyskich, która przyciągała nie tylko znakomitymi potrawami, ale także tym, że otwarta była do ostatniego klienta. Największą popularność Piotr Gessler zyskał w połowie lat 90., prowadząc lokal "U Fukiera", gdzie serwowano eleganckie potrawy, których skosztować chcieli najważniejsi przedstawiciele świata polityki i show-biznesu. Restaurator stronił od mediów, nie pojawiał się w telewizji, nie udzielał też wywiadów. Prywatnie był miłośnikiem psów i często angażował się w różne akcje wspierające czworonogi. Aktywny był również w tej dziedzinie na portalach społecznościowych. Poznaj więcej informacji o Piotrze Gesslerze.

Imię: Piotr

Nazwisko: Gessler

Pseudonim: -

Wzrost: brak informacji

Data urodzenia: 1958 r.

Data śmierci: 27.08.2021 r.

Znak zodiaku: brak informacji

Zawód: przedsiębiorca, restaurator

Osoby - związki: - małżeństwo z Martą, restauratorką (właścicielką restauracji Qchnia Artystyczna w Zamku Ujazdowskim), autorką felietonów, książek, projektantką ogrodów; - 1995-1998 - małżeństwo z Magdaleną, znaną restauratorką i osobowością telewizyjną.

Rodzice: ojciec Zbigniew Henryk Gessler (ur. 1921 r., zm. 2004 r.) był znanym warszawskim restauratorem, politykiem, posłem na Sejm PRL IX kadencji; matka Wanda Gessler (ur. 1927 r., zm. 1974 r.) była malarką.

Dzieci: syn Mikołaj (ur. 1986 r.) - ukończył kierunek Zarządzanie, pomaga matce Marcie w prowadzeniu restauracji Qchnia Artystyczna; córka Lara (ur. 1989 r.) - z wykształcenia cukiernik, prowadzi z matką Magdą cukiernię "Słodki-Słony" w Warszawie.

Rodzeństwo: brat Adam Gessler (ur. 1955 r.) - początkowo aktor, później znany warszawski restaurator.

BIO: Piotr Gessler w 1979 roku ukończył Szkołę Handlową w Warszawie, studiował także na Uniwersytecie Warszawskim. W połowie lat 80. wraz z ojcem Zbigniewem i bratem Adamem w pomieszczeniach Pałacu Błękitnego przy ul. Senatorskiej w Warszawie otworzyli lodziarnię. Bardzo szybko odnieśli sukces, a do lokalu ustawiały się długie kolejki. W czasach PRL-u lody w 30 smakach były niezwykłym rarytasem. W 1989 roku wraz z bratem Adamem otworzyli restaurację w Pałacu Zamoyskich przy ulicy Foksal w Warszawie. Jak na ówczesne czasy lokal był bardzo nowatorski, a wyróżniało go przede wszystkim to, że otwarty był do ostatniego klienta. W najlepszym okresie restaurację odwiedzało około 400 klientów dziennie. W 1991 roku po podziale rodzinnej firmy Gesslerów Piotrowi i jego drugiej żonie Magdzie przypadła restauracja "U Fukiera". Lokal szybko zdobył ogromną popularność dzięki kulinarnemu talentowi Piotra i umiejętnościom menadżerskim Magdy Gessler. Serwowano tam potrawy światowej kuchni, co na początku lat 90. w Polsce było absolutną nowością. Lata 1992-1996 to największe sukcesy lokalu "U Fukiera". Bardzo chętnie odwiedzali go goście zagraniczni, często pojawiali się tam najważniejsi politycy w państwie, a także gwiazdy show-biznesu. Kiedy w 1998 roku doszło do rozwodu Piotra z Magdaleną, restaurator postanowił usunąć się w cień i bez większego rozgłosu prowadził własne interesy. Priorytetem dla niego było wychowanie córki Lary, która po rozwodzie rodziców pozostała z ojcem. Piotr Gessler zmarł 27 sierpnia 2021 roku w wyniku powikłań po operacji.

Znany z: Piotr Gessler był znanym polskim restauratorem. To właśnie on wciągnął swoją drugą żonę Magdę w świat gastronomii i rozbudził w niej pasję kulinarną, która zaowocowała wielką karierą w show-biznesie.

Funkcja w filmie: -

Płyty: -

Książki: -

Nagrody: -

LINK Instagram: https://www.instagram.com/piortgessler/


Link FB: -
Advertisement MPU index