Kawa zbożowa – kwintesencja kuchni slow life

biały kubek z gorącą kawą
Fot. Flickr/waferboard/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kawa zbożowa, stały punkt menu stołówek i barów mlecznych w PRL-u, znowu wraca do łask. Tym razem na szczęście nie z powodu pustek na sklepowych półkach, a raczej jako jeden ze sposobów na zdrowy styl życia.

Kawa z kofeiną a kawa zbożowa

Kofeina obecna w tradycyjnej kawie jest jedną z najpopularniejszych używek. Wiele z nas codziennie dostarcza jej organizmowi w dużych ilościach. Choć małe espresso albo latte często pomaga nam się obudzić i skoncentrować, to zwiększa poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Dodatkowo kawa odwadnia i wypłukuje cenne minerały oraz nadmiernie stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, przez co podrażnia układ pokarmowy. Mimo to szkoda byłoby zrezygnować z tego przyjemnego rytuału, jakim jest poranne picie kawy. Na szczęście istnieje zdrowy, bezkofeinowy zamiennik: kawa zbożowa.

Kawa zbożowa dla tych, którzy chcą żyć zdrowo

Kawa zbożowa to napój przypominający smakiem i aromatem tradycyjną kawę. Jak sama nazwa wskazuje produkuje się ją ze zbóż: żyta, pszenicy (często z orkiszu), jęczmienia. W jej składzie znajdują się też cykoria i buraki cukrowe. Kawa zbożowa zawiera dużo korzystnych dla zdrowia substancji: błonnik, magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz inulinę. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa odporność na stres, natomiast cynk i witaminy z grupy B są istotne dla zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Kawa zbożowa jest ponadto źródłem naturalnego probiotyku, inuliny, która wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza stężenie glukozy we krwi i reguluje pracę jelit. Co ważne, kawę zbożową bez obaw mogą pić kobiety w ciąży, można ją też podawać dzieciom.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Jak przyrządzić kawę zbożową?

Kawa zbożowa dostępna jest w sklepach w formie rozpuszczalnej, w torebkach do zaparzania oraz w formie sypkiej do gotowania. Można ją, podobnie jak tradycyjną kawę, podawać z mlekiem i przyprawami: cynamonem, imbirem, wanilią. Kawa zbożowa przyrządzona z fantazją to dowód na to, że zdrowy styl życia nie musi być nudny, a przy okazji może też być smaczny.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady