Ocet jabłkowy to odchudzająca mikstura, która posiada wiele zwolenniczek. Prawdopodobnie piła go Kleopatra po ciężkostrawnych potrawach. Stosował go również Hipokrates, kiedy miał problemy z trawieniem.

Reklama

Stosowanie octu jabłkowego

Systematyczne używanie octu jabłkowego poprawia metabolizm, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje układ pokarmowy. Ponadto picie octu jabłkowego przyspiesza spalanie tłuszczów. Kiedy zdecydujesz się na kurację odchudzającą, nie zapominaj o przestrzeganiu podstawowych zasad diety, gdyż wypijanie samego roztworu nie przyniesie oczekiwanych efektów. Dlatego też, na czas odchudzania powinnaś wyeliminować ze swojego menu składniki tłuste i słodkie, a zaopatrzyć organizm w owoce i warzywa. Jeśli jesteś aktywna fizycznie, dodatkowo wspomożesz dietę.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy (1-2 łyżek) należy rozcieńczyć w szklance przegotowanej wody. W przypadku, gdy substancja wydaje się zbyt mocna, możesz dodać do niej miodu bądź owocowego soku. Taki roztwór należy spożywać trzy razy dziennie – rano, przed obiadem i wieczorem, zaraz przed pójściem spać.

Efekty picia octu jabłkowego

Początkowo widoczne jest odwodnienie organizmu, a po kilku tygodniach zauważysz zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, abyś nie stosowała octu jabłkowego zbyt długo, ponieważ możesz zaszkodzić śluzówce żołądka bądź doprowadzić do powstania wrzodów. Zaleca się robienie co jakiś czas tygodniowej przerwy. Nie możesz pić octu jabłkowego, jeśli jesteś w ciąży lub masz problemy żołądkowe.

Zobacz także

Podczas diety staraj się obserwować swój organizm. Bywa tak, że układ pokarmowy buntuje się przeciw większej ilości mieszaniny octowej. Wobec tego mogą wystąpić objawy niepożądane, np. ostre bóle żołądkowe i brzucha. Przed użyciem octu jabłkowego zaleca się skorzystanie z porady lekarskiej.


Zobacz także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama