Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie

Przekrojony na pół kokos leży na stole
Fot. ©pauchi/Fotolia

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

 

Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika, łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki z dynią

Wartości odżywcze kokosa

Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem:

  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • cynku,
  • sodu,
  • kwasu foliowego,
  • nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów),
  • węglowodanów,
  • błonnika,
  • witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K.

Kokos można jeść podczas odchudzania

Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie:

  • obniżają poziom cholesterolu,
  • poprawiają przemianę materii,
  • usprawniają pracę jelit,
  • powodują uczucie sytości,
  • hamują apetyt na słodycze,
  • dodają energii, dzięki której możliwe jest długotrwałe uprawianie sportu.

Kokos zapobiega próchnicy i zwalcza grzyby

Olej zawarty w miąższu kokosa, w połączeniu z ludzką śliną, niszczy drobnoustroje  występujące w jamie ustnej. Działa jak naturalny płyn stomatologiczny, gdyż zapobiega powstawaniu próchnicy oraz rozwojowi pleśniawek (jest to rodzaj grzybicy). Miąższu kokosa można używać jako pasty do zębów, a wodą kokosową warto zastąpić płyny do płukania jamy ustnej.

Jakie zastosowanie w kuchni ma kokos?

Orzechy kokosowe mają szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie w przygotowaniu deserów:

  • miąższ – surowy dobrze smakuje samodzielnie. Wysuszony można zetrzeć na wiórki, które posłużą do posypywania wypieków, racuchów i owsianek lub jako składnik kremów, jogurtów lub drinków;
  • olej kokosowy – świetnie sprawdza się do smażenia oraz jako baza do sosów;
  • mleko kokosowe – pozyskuje się je dzięki zalaniu miąższu kokosa wrzątkiem. Mleko kokosowe może stanowić zamiennik mleka krowiego. Jest popularne w kuchni tajskiej i hinduskiej;
  • woda kokosowa – może być zamiennikiem innych napojów.
 

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady