Łosoś ze szparagami – zrób to sam!

smażony łosoś
Fot. ©Peredniankina/fotolia

Łosoś ze szparagami jest znakomitym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad lub na wczesną kolację. Do przygotowania dania potrzebujesz kilku składników i czasu. Sprawdź nasz przepis.

 

Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

  • 0,5 kg filetów z łososia,
  • zielone szparagi,
  • skórki z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • pomidor,
  • ocet,
  • szczypior,
  • 2 żółtka,
  • masło.

Sposób przygotowania łososia

Filet z łososia umyj i osusz, po czym delikatnie natnij tak, by wetrzeć w rybę sól i pieprz. Przełóż doprawiony filet do srebrnej folii, do środka dołóż skórkę z cytryny i w takiej postaci odstaw do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z folii i smaż na głębokim oleju z każdej strony po 3-4 minuty.

Sposób przygotowania szparagów

Wstaw garnek wody i wsyp szczyptę soli do smaku. Kiedy woda zacznie wrzeć włóż do niej szparagi, tak by główki wystawały ponad wodę. Warzywo gotuj do miękkości. Po wyjęciu z wody odkrój główki i pokrój je na mniejsze kawałki.

Sposób przygotowania pomidorów

Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i usuń pestki. Następnie pokrój je w drobną kostkę i połącz z pokrojonym szczypiorkiem, solą, pieprzem i winnym octem.

 

Sposób przygotowania sosu:

Żółtka ubij i dodaj do nich sklarowane masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przypraw solą i pieprzem.

 

Na talerzu umieść sos, następnie szparagi a na sam wierzch połóż obsmażonego łososia. Na koniec polej danie przygotowanymi pomidorami. Smacznego!  


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady