Chipsy warzywne jako przekąska i dodatek do zup – przepisy

chipsy buraczane
Fot. ©Ildi/Fotolia

Chipsy warzywne są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się jako przekąska na wieczór filmowy, czy jako dodatek do przeróżnych zup. Smaczne i zdrowe są chipsy marchewkowe i chipsy buraczane.

Chipsy marchewkowe

Składniki:

  • cztery marchewki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijny kompot z suszu

Marchewkę dokładnie umyj, nie obieraj jej ze skórki. Za pomocą obieraczki pokrój marchew na cienkie plasterki, przełóż do głębokiej misy, dodaj olej, sól i dokładnie wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a przygotowane warzywa rozłóż jedno obok drugiego w formie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni, umieść w nim blachę i piecz przez około 30 minut.

Chipsy buraczane

Składniki:

  • cztery czerwone buraki;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól;
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Buraczki dobrze umyj, lecz nie obieraj ich ze skórki. Małym nożykiem pokrój je cienko na plasterki, posmaruj każdy z osobna olejem, najlepiej za pomocą cienkiego pędzelka, posól i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni i tak samo jak chipsy marchewkowe wstaw na 30 minut.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje