Pasta do chleba i frytki, czyli przepisy na potrawy z pieczonej dyni

Dynia pokrojona i przygotowana do zapiekania. Obok połowa dynii w całości.
Fot. ©whitelook/Fotolia.com

Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.

 

Dynia jest źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, cynku i beta-karotenu. Jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny (IG=75).

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem

Kremowa pasta z dyni do chleba

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • blendera,
  • formy i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 1 kilogram dyni,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki pasty tahini (sezamowej),
  • 3 papryki (najlepiej żółte),
  • pół łyżeczki mielonej papryki chili,
  • szczypta pieprzu i soli himalajskiej.

Sposób wykonania:

  • Dynię oczyść i przekrój na pół.
  • Miąższ dyni natrzyj oliwą z oliwek.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią dynię.
  • Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º aż stanie się miękka (ok. 60 minut).
  • Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Po 30 minutach wyjmij formę z piekarnika i ułóż obok dyni ząbki czosnku w łupinkach i kawałki papryki.
  • Paprykę skrop oliwą z oliwek.
  • Całość włóż do piekarnika na kolejne 30 minut.
  • Po upieczeniu, wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Łyżką stołową usuń nasiona z dyni a miąższ przełóż do blendera.
  • Z papryk usuń skórkę a miąższ przełóż do dyni.
  • Czosnek wyjmij z łupin i dodaj go do blendera.
  • Do warzyw dodaj sok z cytryny, chili, pieprz i pastę tahini.
  • Całość zmiksuj na jednolitą pastę.

Smacznego!

 

Frytki z dyni

Rada: Jeżeli pieczesz frytki dyniowe po raz pierwszy, co jakiś czas zaglądaj do piekarnika i sprawdzaj, czy się nie przypalają. Gotowe frytki powinny być miękkie i rumiane. Dodając do frytek słupki imbiru, wzmocnisz smak dyni i nadasz jej przyjemnego, korzennego aromatu.

 

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • miski,
  • deski do krojenia,
  • blachy i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 400 g dyni,
  • 1 łyżeczka drobnych otrąb,
  • imbir (kawałek ok. 4 cm),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu i soli himalajskiej.

Sposób wykonania:

  • Dynię obierz ze skórki i usuń miękki miąższ z pestkami.
  • Twarde kawałki dyni pokój w słupki.
  • Imbir obierz łyżeczką i pokrój w niewielkie słupki.
  • Słupki z dyni i imbiru umieść w dużej misce.
  • Dodaj przyprawy, otręby i oliwę.
  • Całość dokładnie wymieszaj dłonią.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią frytki.
  • Frytki dyniowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje