Pastitsio – grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Zapiekanka pastitsio na talerzu.
Fot. ©ivanmateev/Fotolia.com

Pastitsio, inaczej pasticcio lub pastichio, to klasyczna, grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w niecałe półtorej godziny. Pastisio jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Potrawę podaje się zazwyczaj z sałatką.

 

Wyróżnia się trzy najpopularniejsze wersje pastisio – klasyczną (grecką), egipską i cypryjską. Zapiekankę cypryjską przygotowuje się z wieprzowiny z dodatkiem pomidorów, mięty, cynamonu i pietruszki. Egipską wersję robi się z gotowanego mięsa z cebulą oraz sosu Mornay (sos beszamelowy z serem i śmietaną), zaś tradycyjną grecką - z pomidorami, czosnkiem, oregano, oliwą z oliwek, czerwonym winem wytrawnym i sosem beszamelowym.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Pastitsio – grecka zapiekanka z makaronem

Makaron typu penne, mięso mielone, pomidory, ser feta i przyprawy – z tych wszystkich  składników, można stworzyć wyborne pastitsio, czyli grecką zapiekankę.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka,
  • praski do czosnku.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • cebula,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 puszki pomidorów,
  • sól jodowana (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g makaronu typu penne,
  • 25 g masła,
  • 25 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • odrobina tłuszczu do smarowania formy,
  • 200 g sera typu feta.

 

Czas przygotowania: 100 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj na drobno.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso.
  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dolej czerwone wino, pomidory i dopraw solą, pieprzem i oregano.
  • Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
  • Rozpuść masło w garnuszku, dodaj mąkę i podsmaż.
  • Następnie dolej mleka, dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gotuj sos beszamelowy przez ok. 5 minut.
  • Makaron ułóż warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem i sosem beszamelowym.
  • Ser feta pokrusz na kawałki i posyp nim zapiekankę.
  • Pastitsio piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady