Koktajle z truskawek można przyrządzać na wiele sposobów, np. dodając liście zielonej sałaty. Do przygotowania takiego napoju potrzebne są: truskawki, blender, jogurt naturalny oraz warzywa i owoce, które najbardziej lubisz.

Reklama

Owocowe koktajle przygotowane z lekkich i zdrowych produktów, takich jak jogurty naturalne i truskawki, stanowią ciekawą odmianę dla słodkich przekąsek. Koktajle truskawkowe czy bananowe są syte, a ich delikatna konsystencja nie obciąża żołądka. Owoce mają w sobie wiele witamin, np. truskawka to bogactwo witaminy C, której odpowiednia ilość w organizmie naturalnie pobudza metabolizm.

Koktajl z mrożonych truskawek i jagód goji

Jagody goji to naturalne źródło witaminy C – w 100 g tych owoców znajduje się 2500 mg witaminy C.

Zobacz także

Składniki:

  • schłodzony jogurt naturalny (lub maślanka) - 1 litr,
  • mrożone truskawki - 400-500 g,
  • suszone jagody goi - 1 szklanka,
  • miód (do smaku).

Sposób przygotowania:

  • Jogurt naturalny, mrożone truskawki oraz jagody goi zmiksuj na jednolity płyn. Truskawki, aby nie były bardzo twarde, warto wyjąć z zamrażalnika 15 min wcześniej.
  • Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny możesz dodać odrobinę miodu. Koktajl truskawkowy można dodatkowo ozdobić posypując go jagodami goji.
  • Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Koktajle z truskawek i bananów

Do tradycyjnego koktajlu z truskawek i bananów potrzebne są: świeże owoce, jogurt naturalny oraz odrobina mleka. Jeśli chcesz, żeby smoothie było bardziej słodkie, dodaj więcej bananów, jeśli zaś bardziej kwaśne – więcej truskawek.

Składniki:

  • świeże truskawki - około 10 sztuk,
  • duży dojrzały banan,
  • jogurt naturalny - 250 g,
  • odrobina mleka.

Sposób przygotowania:

  • Truskawki, banana, jogurt oraz mleko wrzuć do jednego naczynia i zmiksuj.
  • Jeżeli chcesz, aby koktajl owocowy był bardziej płynny, dodaj więcej mleka.

W przepisie nie ma cukru ani miodu, ponieważ banan sam w sobie jest już dość słodki. Tak przygotowany koktajl truskawkowo-bananowy schłodź w lodówce, bądź pij od razu.

Koktajl truskawkowo-bananowy z dodatkiem sałaty

Koktajle truskawkowe będą jeszcze zdrowsze, gdy doda się do nich zieloną sałatę. Wykonanie takiego owocowo-warzywnego smoothie jest bardzo podobne do tradycyjnego truskawkowo-bananowego, zachowane są tylko inne proporcje.

Składniki na:

  • świeże truskawki - około 100 g,
  • dojrzały banan,
  • jogurt naturalny - 400 g,
  • 3 liście świeżej zielonej sałaty oraz kilka do dekoracji,
  • miód (do smaku).

Sposób przygotowania:

  • Truskawki (obrane z szypułek), banana oraz liście sałaty wrzuć do jednego naczynia i zmiksuj, aż płyn uzyska jednolity kolor.
  • Dodaj miód do smaku i ponownie zblenduj.
  • Przygotowany koktajl przelej do wysokich szklanek lub do eleganckich słoiczków i ozdób liśćmi sałaty, które zostały.

Koktajle z truskawek i kiwi

Koktajl z truskawek i kiwi możesz przygotować w dwóch wersjach: z likierem miętowym lub bez niego. Składniki podane w przepisie wystarczają na dwie szklanki truskawkowego smoothie.

Składniki:

  • świeże truskawki - ok 250 g,
  • 1 kiwi (im więcej kiwi tym koktajl będzie kwaśniejszy),
  • jogurt naturalny lub kefir - 400g,
  • świeża mięta,
  • miód (do smaku).

Sposób przygotowania:

  • Truskawki wrzuć do jednego naczynia razem z obranym i pokrojonym na mniejsze części kiwi.
  • Zblenduj owoce.
  • Wlej jogurt, listki mięty oraz odrobinę miodu i zmiksuj raz jeszcze, aż uzyskasz jednolity płyn.

Koktajle truskawkowe z alkoholem

Aby wykonać „mocniejszą wersję” smoothie, wystarczy przyrządzić koktajl z truskawek i kiwi. Po zmiksowaniu owoców, dodaniu jogurtu, listków mięty oraz miodu, dodaj również odrobinę miętowego likieru. Składniki jeszcze raz zmieszaj i gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama