Szybki deser: gofry kokosowe z mąki kokosowej i mleka kokosowego – 2 przepisy

Dwa gofry na talerzu obsypane cukrem pudrem.
Fot. ©A_Lein/Fotolia.com

Gofry kokosowe to świetny pomysł na oryginalny i szybki deser. Do ich przygotowania, można wykorzystać mąkę kokosową lub mleko kokosowe, które dodaje się do ciasta razem z wiórkami. Do przygotowania gofrów potrzebna jest gofrownica i dobry mikser lub blender.

 

Mąka kokosowa, oprócz tego, że zawiera mało kalorii, jest również bezglutenowa. Dzięki niej gofry są niesamowicie miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Kokosowy smak można maksymalnie wzmocnić, dodając wiórki i mleko, a nawet kawałki świeżego kokosa, olej kokosowy, wodę kokosową i kokosowy cukier.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: bogracz węgierski

Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej z sosem mango – przepis

Mąka kokosowa bardzo szybko i mocno wchłania wszystkie płyny, dlatego najlepiej dodawać ją do masy na końcu i stopniowo.

 

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki mąki jaglanej lub bananowej, 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka dowolnego cukru, może być kokosowy,
  • około 100 ml mleka migdałowego,
  • odrobina aromatu waniliowego.

 

Składniki na sos mango:

  • 1 bardzo dojrzałe mango,
  • pół szklanki wody kokosowej.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 15 - 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj dużą miskę. Wsyp wszystkie suche składniki (oprócz mąki kokosowej) i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jajko, olej, aromat, mleko i miksuj całość, powoli dodając mąkę kokosową. Ciasto powinno być gęste, lejące i bez grudek.
  • Przygotuj sos mango. Obierz mango i wyjmij z niego pestkę. Umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę kokosowa i zblenduj całość na gładka masę.
  • Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj chochelką porcje ciasta i piecz, około 4 -7 minut do czasu, aż gofry będą rumiane i chrupiące.

 

Jeszcze ciepłe gofry polewaj sosem z mango.

 

Smacznego!

Gofry z mleka kokosowego z gorzką czekoladą - przepis

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • pół kostki masła – 50 g,
  • 4 jajka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • cukier puder do dekoracji,
  • tabliczka gorzkiej czekolady, do dekoracji.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść, podgrzewając w rondelku z mlekiem kokosowym. Odstaw do ostudzenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pamiętaj, by robić to w szklanej lub metalowej misce. Najmniejsza ilość tłuszczu (w tym żółtek) uniemożliwi uzyskanie idealnej, zwartej konsystencji.
  • Delikatnie wmieszaj żółtka do piany. Dodaj jajka do wystudzonej masy mleczno-masłowej i wymieszaj.
  • Połącz wszystkie sypkie składniki i dodaj je do płynnych. Miksuj wszystko tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce.
  • Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy przez około 7-10 minut, do momentu, gdy będą złote i chrupkie.
  • Jeszcze ciepłe gofry posypuj czekoladowymi wiórkami i cukrem pudrem. 

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady