Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show

Czym jest bryzol i jak smakuje umami? Odpowiedzi na pytania z Milionerów

Smak umami i potrawa bryzol, szmergiel i zupy z jajkami. Pytania i odpowiedzi z 273. odcinka programu "Milionerzy".

Pytanie dotyczące smaku umami okazało się dużym wyzwaniem dla uczestniczki 273. odcinka programu "Milionerzy". Uznała ona, że nie znajdziemy go w potrawie o nazwie bryzol. Niestety odpowiedź ta okazała się błędna.

Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Smaku umami nie znajdziemy:

A: w rosole

B: w bryzolu

C: w parmezanie

D: w miętowych drażach

Poprawna odpowiedź: D. w miętowych drażach.

Umami to smak określany jako mięsny lub rosołowy, wyodrębniony od smaku słonego. Został odkryty przez Japończyka Kikunae Ikeda, który następnie wyprodukował jego zamiennik, czyli glutaminian sodu, który ma wzmacniać i polepszać naturalny smak potraw. Smak umami można znaleźć między innymi w serach, grzybach i potrawach mięsnych, w tym także w bryzolu - smażonej polędwicy wołowej lub wieprzowej.

Który z wyrazów dotyczy czego innego niż reszta?

A: przemyt

B: kontrabanda

C: szmergiel

D: szmugiel

Poprawna odpowiedź: C. szmergiel. 

Szmergiel to skała z korundu, hematytu i kwarcu. Wykorzystuje się ją jako materiał do budowy ścian. Przemyt, inaczej kontrabanda lub szmugiel jest nielegalnym przerzucaniem towarów przez granicę państw z ominięciem opłat, takich jak opłaty celne, akcyza czy podatek VAT. 

Do której zupy nie dodaje się jajek?

A: kapuśniaku

B: białego barszczu

C: żuru

D: szczawiowej

Poprawna odpowiedź: A. kapuśniaku.

Kapuśniak to zupa na bazie kiszonej kapusty, którą tradycyjnie podaje się z ziemniakami i kiełbasą lub boczkiem, a niekiedy z żeberkami. Jajka na twardo najczęściej dodaje się do barszczu, żurku i szczawiowej, a także do różnego rodzaju chłodników.

Przeczytaj również: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 273. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego ponownie 3 czerwca 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

Jak wygląda baktrian? Gdzie toczy się akcja "Otella"? Pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!

Hubert Urbański Milionerzy

Czym jest nartnik i fukszwanc? Gdzie znajdują się największe organy w Polsce? Odpowiedzi na pytania z Milionerów

 

Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show
Kto dostaje list mazalny, czym jest furażerka, co symbolizuje Sodoma i Gomora? Odpowiedzi na pytania z Milionerów
Czym jest list mazalny i kto go dostaje, czym jest furażerka, sodoma i gomora jako synonim zamieszania oraz strzyżenie oczami. Pytania i odpowiedzi z 270 odcinka "Milionerów".

Komu bank wystawia list mazalny oraz czym jest furażerka - to najtrudniejsze pytania z 270. odcinka programu "Milionerzy". Uczestnicy udzielili błędnych odpowiedzi i odpadli z programu. Czy wy wybralibyście prawidłowe warianty? Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Komu bank wystawia list mazalny? A: tylko artystom B: jedynie głowom państw C: niewypłacalnym dłużnikom D: tym, którzy spłacili kredyt Poprawna odpowiedź: D. tym, którzy spłacili kredyt. List mazalny wystawiany jest przez bank osobom, które spłaciły kredyt hipoteczny. Tak określane jest specjalne oświadczenie zezwalające na wykreślenie hipoteki. Przez pracowników banku oświadczenie często jest także określane jako kwit mazalny. Czym jest furażerka? A: megawyżerka B: wóz drabiniasty C: ubytek błony śluzowej D: czapka składana podłużnie Poprawna odpowiedź: D. czapka składana podwójnie. Furażerka to miękka czapka bez daszka o podłużnym kształcie. Obecnie najczęściej noszona jest w wojsku przez kobiety oraz w Siłach Powietrznych. Niekiedy używana jest również przez kucharzy i pracowników technicznych. Który z geograficznych synonimów zamieszania ma problem z moralnością? A: meksyk B: sajgon C: Sodoma i Gomora D: kołomyja Poprawna odpowiedź: C. sodoma i gomora. Według przypowieści biblijnej miasta Sodoma i Gomora zostały zniszczone przez Boga na skutek niegodziwości, rozpusty i łamania prawa przez ich mieszkańców. Sodoma i Gomora stały się nie tylko synonimem zamieszania, ale również rozpusty. Nie strzyżemy: A: oczami B: uszami C: zębami D: włosów Poprawna odpowiedź: C....

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co można zrobić na kolanka i czym jest mansarda? Pytania i odpowiedzi z Milionerów
Znaczenie pojęcia kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, związek frazeologiczny kość niezgody. Pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

Co oznacza kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, co oznacza związek frazeologiczny kość niezgody. Z tymi zagadnieniami musiała się zmierzyć uczestniczka 273. odcinka "Milionerów". Udało jej się to śpiewająco! Czy wy również znalibyście prawidłowe odpowiedzi na te pytania? Poznajcie pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". W opcji hodowlanej lub na kolanka możemy: A: adaptować mansardę B: adoptować maskonura C: kupić kota D: nabyć konia Poprawna odpowiedź: C. kupić kota. Kota możemy zakupić z hodowli lub na kolanka. Kupno kota na kolanka oznacza, że kupujemy zwierzę, które pochodzi z rejestrowanej hodowli, ale nie jest przeznaczone do dalszej hodowli i wystaw. W rodowodzie jest odnotowany ten fakt, jednak można go usunąć u hodowcy za dodatkową opłatą.  Z kolei mansarda do inaczej facjata , czyi wyodrębnione pomieszczenie mieszkalne pokryte oddzielnym sufitem. Jeśli niezgody, to: A: kość B: kość C: gnat D: szpik Poprawna odpowiedź: A. kość. Kość niezgody to związek frazeologiczny oznaczający przyczynę sporu lub kłótni. Synonimem tego wyrażenia jest jabłko niezgody. Która liczba w rzędzie dziesiątek ma największą cyfrę, a w rzędzie jedności liczbę większą od 6? A: 98 B: 85 C: 77 D: 69 Poprawna odpowiedź: A. 98. W liczbach dwucyfrowych rozróżniamy pojęcie dziesiątek i jedności. W liczbie 98 to 8 jest cyfrą jedności ,bo stoi na pierwszym miejscu od końca, natomiast cyfra 9 oznacza dziesiątki, bo stoi na drugim miejscu od końca. Przeczytaj również:   "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię? Czy znaliście wszystkie...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co robią tybetańskie psy modlitewne i co krochmalimy? Pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Co robią tybetańskie psy modlitewne, co krochmalimy i jak nazywa się ściana bez okien. Pytania i odpowiedzi z 274. odcinka programu "Milionerzy".

Co robiły tybetańskie psy modlitewne, jakie materiały krochmalimy, jak nazywa się ściana bez okien. Na jedno z tych pytań uczestnik dzisiejszego odcinka "Milionerów" udzielił błędnej odpowiedzi. Sprawdźcie, czy wybralibyście prawidłowe warianty. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 274. odcinka programu "Milionerzy". Co robiły tybetańskie psy modlitewne? A: klęcząc, patrzyły w niebo B: składały przednie łapy C: uruchamiały młynki z mantrami D: wyszczekiwały prośby do bóstw Poprawna odpowiedź: D. uruchamiały młynki z mantrami. Tybetańskie psy modlitewne były przyuczane i wykorzystywane do obracania młynków modlitewnych. Były to psy rasy spaniel tybetański, które mnisi od małego hodowali na "psy modlitewne". Co krochmalimy? A: bawełniane koronki B: welwetowe spódnice C: flauszowe płaszcze D: wełniane swetry Poprawna odpowiedź: A. bawełniane koronki. Krochmalenie wykorzystuje się do tkanin, takich jak obrusy, zasłony, firanki, które często ozdobione są bawełnianymi koronkami. Wykrochmalone materiały są odpowiednio zabezpieczone, nie wchłaniają kurzu i wilgoci, dzięki czemu zapobiegamy namnażaniu się bakterii. Dodatkowo tkanina jest gładka i nie gniecie się. Obecnie wykonuje się to przede wszystkim w szpitalach, przychodniach czy ośrodkach rehabilitacji. Krochmal to płyn, który powstaje z połączenia skrobi ziemniaczanej z wodą. Ściana bez okien to ściana:  A: kulawa B: martwa C: ślepa D: niema Poprawna odpowiedź: C. ślepa. Ślepą ścianą określa się całą elewację pozbawioną otworów okiennych lub drzwiowych. Choć to rozwiązanie nie uchodzi za zbyt praktyczne i estetyczne, niekiedy jest niezbędne, aby spełnić zasady prawa budowlanego. Ślepa...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner