Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show

Czym jest komucha i pagoda, Mike Tyson i powstanie warszawskie - pytania i odpowiedzi z Milionerów

Czym jest kombucha, wielokondygnacyjna wieża pagoda, spot o powstaniu warszawskim, twórca masek pośmiertnych arystokratów. Pytania i odpowiedzi z 267. odcinka "Milionerów".

Czym jest kombucha, gdzie możemy znaleźć buddyjskie wieże pagoda, kto wystąpił w spocie o powstaniu warszawskim - te pytania sprawiły dużą trudność w 267. odcinku "Milionerów". Uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Czy wy znalibyście prawidłowe odpowiedzi na te pytania?

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Kombucha to grzyb:

A: atomowy

B: kapeluszowy

C: herbaciany

D: kawowy

Poprawna odpowiedź: C. herbaciany.

Kombucha to grzyb herbaciany, inaczej nazywany grzybkiem japońskim, z którego robi się zdrowotną herbatę. Napój ma wzmacniać odporność i oczyszczać organizm z toksyn.

Dla jakiego regionu charakterystyczna jest pagoda? 

A: dla północnej Europy

B: dla Ameryki Południowej

C: dla południowo-wschodniej Azji

D: dla środkowej Afryki

Poprawna odpowiedź: C. dla południowo-wschodniej Azji.

Pagoda to buddyjska wieża sakralna, charakterystyczna dla kultury chińskiej i japońskiej. Znajduje się ona w klasztorach buddyjskich i służy do przechowywania relikwi.

Który ze światowej sławy sportowców wziął udział w spocie o powstaniu warszawskim?

A: Tiger Woods

B: Mike Tyson

C: Oscar Pistorius

D: O. J. Simpson

Poprawna odpowiedź: B. Mike Tyson.

Udział Mike Tysona w spocie o powstaniu warszawskim wzbudził wiele kontrowersji. Opinia publiczna uznała, że zaproszenie do filmiku osoby, która została skazana z gwałt i założenie jej opaski powstańczej jest obrazą dla pamięci bohaterów warszawskich. 

Kto rozpoczął karierę od tworzenia masek pośmiertnych arystokratów?

A: madame Tussaud

B: markiza de Pompadour

C: lord Byron

D: markiz de Sade

Poprawna odpowiedź: A. madame Tussaud.

Marie Tussaud rozpoczęła swoją artystyczną karierę od wykonywania odlewów głów arystokratów zgilotynowanych w czasie rewolucji francuskiej. W Londynie znajduje się Muzeum Madame Tussaud, w którym można podziwiać woskowe figury gwiazd filmu, muzyki, sportu.

Zobacz także: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z 267. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego powtórnie 25 maja 2020 roku? 

Powtórki odcinków z 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z odcinka "Milionerów" zawierające najciekawsze pytania i prawidłowe odpowiedzi.

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co to jest mirra, a czym kibitka? Jak wygląda akita? - pytania z Milionerów. Poznaj odpowiedzi!
Czym jest kibitka, jak wygląda akita i co to jest mirra, bohater wiersza Brzechwy. Odpowiedzi na pytania z 267. odcinka programu "Milionerzy".

Najtrudniejsze pytania z 267. odcinka "Milionerów" dotyczyły akity oraz pojęć kibitka i mira, a także wiersza Brzechwy. Jeden z uczestników udzielił błędnej odpowiedzi i odpadł z programu! Sprawdźcie, czy znalibyście odpowiedzi na najciekawsze pytania z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co to jest mirra? A: zwój pergaminu B: gumożywica drzew C: haftowana tkanina D: srebro Prawidłowa odpowiedź: B. gumożywica. Mirra to żywica otrzymywana z drzew i krzewów balsamowca. Ze względu na wysoką zawartość olejów eterycznych i bardzo przyjemny zapach, wykorzystywana jest jako kadzidło. Kibitka to: A: reprezentacyjna karet cara B: bryczka ślubna C: karetka do przewozu chorych D: pojazd do transportu więźniów Poprawna odpowiedź: D. pojazd do transportu więźniów. Kibitka to czarny pojazd na czterech kołach bądź płozach, ciągnięty zazwyczaj przez trzy konie. Służył on nie tylko jako wóz gospodarski, ale również był transportem dla więźniów z Syberii. Która rasa psów ma puszysty ogon skręcony nad grzbietem? A: charty afgańskie B: boksery C: akity D: labradory Prawidłowa odpowiedź: C. akity.  Typowe cechy wyglądu dla akity, to nie tylko puszysty, mocno zawinięty ogon, ale również czoło z pionową bruzdą pośrodku oraz trójkątne uszy. Słynnym przedstawicielem tej rasy był bohater filmu "Mój przyjaciel Hachiko". Który bohater Brzechwy wlazł na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę? A: fasola B: winorośl C: pomidor D: groszek pachnący Prawidłowa odpowiedź: C. pomidor. Bohater ten pochodzi z wiersza Jana Brzechwy pod tytułem "Pomidor"....

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co można zrobić na kolanka i czym jest mansarda? Pytania i odpowiedzi z Milionerów
Znaczenie pojęcia kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, związek frazeologiczny kość niezgody. Pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

Co oznacza kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, co oznacza związek frazeologiczny kość niezgody. Z tymi zagadnieniami musiała się zmierzyć uczestniczka 273. odcinka "Milionerów". Udało jej się to śpiewająco! Czy wy również znalibyście prawidłowe odpowiedzi na te pytania? Poznajcie pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". W opcji hodowlanej lub na kolanka możemy: A: adaptować mansardę B: adoptować maskonura C: kupić kota D: nabyć konia Poprawna odpowiedź: C. kupić kota. Kota możemy zakupić z hodowli lub na kolanka. Kupno kota na kolanka oznacza, że kupujemy zwierzę, które pochodzi z rejestrowanej hodowli, ale nie jest przeznaczone do dalszej hodowli i wystaw. W rodowodzie jest odnotowany ten fakt, jednak można go usunąć u hodowcy za dodatkową opłatą.  Z kolei mansarda do inaczej facjata , czyi wyodrębnione pomieszczenie mieszkalne pokryte oddzielnym sufitem. Jeśli niezgody, to: A: kość B: kość C: gnat D: szpik Poprawna odpowiedź: A. kość. Kość niezgody to związek frazeologiczny oznaczający przyczynę sporu lub kłótni. Synonimem tego wyrażenia jest jabłko niezgody. Która liczba w rzędzie dziesiątek ma największą cyfrę, a w rzędzie jedności liczbę większą od 6? A: 98 B: 85 C: 77 D: 69 Poprawna odpowiedź: A. 98. W liczbach dwucyfrowych rozróżniamy pojęcie dziesiątek i jedności. W liczbie 98 to 8 jest cyfrą jedności ,bo stoi na pierwszym miejscu od końca, natomiast cyfra 9 oznacza dziesiątki, bo stoi na drugim miejscu od końca. Przeczytaj również:   "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię? Czy znaliście wszystkie...

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
Kim jest pociotek, co na głowie ma Roszpunka, co wykłada się tartanem? - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Czym jest tartan, co Roszpunka ma na głowie, kim jest pociotek, kiedy Jezus wstąpił do nieba. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Kim jest pociotek, kiedy Jezus wstąpił do nieba, co wykłada się tartanem i co Roszpunka ma na głowie. Te pytania okazały się wyzwaniem dla uczestników 269. odcinka programu "Milionerzy." Sprawdźcie, czy znalibyście prawidłowe odpowiedzi. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Co Roszpunka ma na głowie? A: rozetę zielonych liści B: zielony kapturek C: długie i mocne włosy D: uporczywy łupież Poprawna odpowiedź: C. długie i mocne włosy. Roszpunka to niemiecka baśń ludowa, która pierwszy raz została spisana przez braci Grimm. Opowiada ona historię młodej kobiety, która od dziecka uwięziona jest w wysokiej wieży. Roszpunka miała niesamowicie długie i mocne blond włosy, po których można było się wspiąć na szczyt wieży. Najdalszy krewny to? A: stryjek B: wujek C: ciotka D: pociotek Poprawne odpowiedzi: D. pociotek. Pociotkiem lub pociotką określana jest osoba o bardzo dalekim pokrewieństwie. Stryjek jest z kolei bratem ojca, więc stryjek, wujek i ciotka to ten sam stopień pokrewieństwa. Co często wykłada się tartanem? A: szkockie kraty B: bieżnie sportowe C: fabryczne kominy D: kuchenne blaty Poprawna odpowiedź: B. bieżnie sportowe. Tartan to tworzywo poliuretanowe, którym wykłada się bieżnie, rozbiegi i boiska. Szczególnie doceniane jest ze względu na odporność na ścieranie oraz wysoką i niską temperaturę. Kiedy Jezus wstąpił do nieba? A: w dziesiątym dniu od zmartwychwstania B: w trzydziestym dniu od zmartwychwstania C: w czterdziestym dniu od zmartwychwstania D: w szcześćdziesiątym dniu od zmartwychwstania Prawidłowa odpowiedź: C. w czterdziestym. Wstąpienie do...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner