Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show

"Milionerzy": Heros Perseusz odciął głowę Meduzie. Co wyskoczyło z jej szyi?

Sprawdź, czy znasz odpowiedzi na pytania z 217. odcinka "Milionerów"!

W 217. odcinku, 4 sezonu programu "Milionerzy" trafiło się wiele trudnych i podchwytliwych pytań. Nie wszyscy uczestnicy poradzili sobie z wyzwaniem. Przykładem może być tutaj pytanie: "Heros Perseusz odciął głowę Meduzie. Co wyskoczyło z jej szyi?", na które prawidłowej odpowiedzi nie znał ani prowadzący, ani uczestniczka "Milionerów".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

W czasie II wojny światowej Japończycy kupili od III Rzeszy za 645 tysięcy marek tygrysa, czyli co?

Pierwszą uczestniczką 217. odcinka programu "Milionerzy" była Agnieszka Starosz, 24-letnia absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Już drugie pytanie okazało się dla niej wyzwaniem. Musiała skorzystać z pomocy publiczności, która niemal po równo obstawiła odpowiedź C i D. Jednak nieco więcej osób obstawiało czołg, dzięki podpowiedzi Agnieszka wskazała poprawną odpowiedź.

A: okręt

B: bombowiec

C: czołg

D: kotowatego z Tasmanii

 

Heros Perseusz odciął głowę Meduzie. Co wyskoczyło z jej szyi?

Gra uczestniczy zakończyła się na pytaniu za 10 000 złotych. Dotyczyło ono mitologi greckiej, a dokładnie postaci Meduzy, najmłodszej z trzech Gorgon. Uczestniczka stwierdziła, że po odcięciu jej głowy, z jej szyi wyskoczyło kłębowisko węży. Jednak nie była to dobra odpowiedź. Nawet sam prowadzący stwierdził, że nie znał odpowiedzi na to pytanie.

A: rój meduz

B: kłębowisko węży

C: skrzydlaty koń

D: żywe kamienie

 

Jaką część ciała motocyklisty, narciarza i snowboardzisty chroni żółw?

Kolejną uczestniczką była Michalina Dziel, która prowadzi firmę kosmetyczną. Jej gra była niezwykle krótka. Udało się jej poprawnie odpowiedzieć tylko na pierwsze pytanie. Niestety w następnym pytaniu o gwarantowany milion obstawiła odpowiedź C, która nie była prawidłowa.

A: potylicę

B: nadgarstek

C: kolano

D: kręgosłup

A Wy znalibyście odpowiedzi na pytania z 217. odcinka programu "Milionerzy" emitowanego 3 lutego 2020 roku? Czy uważacie, że pytanie: "Heros Perseusz odciął głowę Meduzie. Co wyskoczyło z jej szyi?" było najtrudniejsze z całego odcinka?

Powtórki z 4 sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN.

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu

Zobacz także
Milionerzy: Hubert Urbański w studiu

"Milionerzy": Tower Bridge to zwodzony most na Tamizie. Ilu skrzydłowy?

Kolejny uczestnik programu "Milionerzy" wygra milion złotych?

"Milionerzy": Co widnieje na amerykańskim banknocie jednodolarowym?

 

Milionerzy, odcinek 254
x-news
TV-Show
"Milionerzy": Żulienka to warzywa... krojone czy mielone?
"Żulienka to warzywa..." - odpowiedź na pytanie za 20 000 złotych! Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 254. odcinka programu "Milionerzy".

"Żulienka to warzywa..."  To pytanie z 254. odcinka, 5 sezonu programu "Milionerzy" okazało się dużym wyzwaniem! Uczestniczka nie znała prawidłowej odpowiedzi, lecz postanowiła zaryzykować. Czy udało jej się poprawnie odpowiedzieć na pytanie za 20 000 złotych? Czym jest żulienka? Czy są to warzywa pokrojone w kostkę, w zapałkę, a może zmielone na miałko? Żulienka to warzywa... Pytanie za 20 000 złotych! Pierwsza uczestniczka dzisiejszego 254. odcinka "Milionerów" grała bardzo zdecydowanie i szybko odpowiadała na pytania. Od razu zaznaczyła, że będzie mocno ryzykować i nie planuje korzystać z kół ratunkowych na pytaniach poniżej 40 000 złotych. Dużym wyzwaniem okazało się pytanie dotyczące kulinariów. Uczestniczka nie miała pojęcia, jaka jest prawidłowa odpowiedź na to pytanie. Postanowiła grać w ciemno i nie korzystać z żadnego koła ratunkowego. Ostatecznie, po dłuższym zastanowieniu, obstawiła odpowiedź A. Żulienka to warzywa... A: zmielone na miałko B: ogolone na zapałkę C: pokrojone w zapałkę D: pokrojone w grubą kostkę Prawidłowa odpowiedź: C. pokrojone w zapałkę. Niestety odpowiedź A okazała się być niepoprawna. Uczestniczka zakończyła swoją grę z dość małą wygraną, udało jej się zdobyć jedynie gwarantowany 1000 złotych. Żulienka, z francuskiego Julienne, to sposób przygotowania warzyw, polegający na pokrojeniu ich na długie, cienkie i równe słupki. Tą technikę stosuje się w kuchni francuskiej i chińskiej do takich produktów jak marchew, ziemniaki, pory, buraki i seler. Metoda ta została opisana i nazwana już w 1772 roku w książce  Le Cuisinier Royal. Zobacz także:   "Milionerzy", pytanie za...

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
"Milionerzy": Szaket, galoty i... Co jeszcze składa się na ancug? Pytanie za 75 000!
"Szaket, galoty i... Co jeszcze składa się na ancug?" - poznaj odpowiedź na pytanie za 75 000 złotych. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 238. odcinka programu "Milionerzy".

"Szaket, galoty i... Co jeszcze składa się na ancug?" to jedno z najtrudniejszych pytań 238. odcinka 5 sezonu programu "Milionerzy".   Sprawdźcie, czy uczestnik wskazał dobrą odpowiedź i wygrał 75 000 złotych. Poniżej znajdziecie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". "Szaket, galoty i... Co jeszcze składa się na ancug?" Pytanie za 75 000 złotych Pierwszym uczestnikiem 238. odcinka "Milionerów" był Kamil Grzegorczyk z Radomia. Kamil kontynuował grę z poprzedniego odcinka, w którym udało mu się zebrać 20 tysięcy złotych. Zostały mu jeszcze dwa koła ratunkowe. W pierwszych pytaniu wykorzystał oba koła, lecz następne okazało się równie trudne. Po długim zastanowieniu nad pytaniem "Szaket, galoty i... Co jeszcze składa się na ancug?" uczestnik zaznaczył odpowiedź C - plisynrok. Okazała się ona jednak nieprawidłowa. Na szczęście nie stracił on dotychczasowej wygranej i wyszedł ze studia z 40 000 złotych. A: mycka B: westa C: plisynrok D: gardina Zobacz także: "Milionerzy": Co nie jest sokiem trawiennym? "Gdzie jest błąd?" Pytanie za 20 000 złotych Drugą uczestniczką była Katarzyna Kant-Wysocka. Jej gra była fenomenalna, a na każde pytanie odpowiadała pewnie i szybko. Największy wyzwaniem okazało się ostatnie pytanie tego odcinka za 20 000 złotych "Gdzie jest błąd?". Choć samo pytanie nie wydaje się takie trudne, odpowiedzi mogły być mylące. A oto one: A: dziesięcioro drzwi B: dziesięć drzwi C: dziesięcioro przykazań D: dziesięć przykazań Katarzyna skorzystała z pierwszego koła ratunkowego 50:50. Losowo zostały odrzucone dwie ostatnie odpowiedzi. Nadal nie była pewna poprawnego wariantu, jednak postanowiła zaryzykować...

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
"Milionerzy": Czego młode pędy przypominają pastorały? Pytanie za 75 000 złotych
Najtrudniejsze pytania i odpowiedzi z 223. odcinka programu "Milionerzy"? Poznaj odpowiedź na pytanie za 75 000 złotych "Czego młode pędy przypominają pastorały i tak są nazwane?".

"Czego młode pędy przypominają pastorały i tak są nazwane?" to pytanie z 223. odcinku, 4 sezonu programu "Milionerzy".  Czy uczestniczce udało się prawidłowo odpowiedzieć i wygrać 75 000 złotych? Poniżej znajdziecie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Standardowo wyposażony mężczyzna ma dwa nasieniowody. A ile ma moczowodów? 223. odcinek, 4 sezonu programu "Milionerzy" rozpoczął się od kontynuacji gry Jakuba Kubasika z Sosnowa. Problem pojawił się na pytaniu za 10 000 złotych, uczestnik postanowił skorzystać z koła ratunkowego - telefon do przyjaciela. Pytan ie "Standardowo wyposażony mężczyzna ma dwa nasieniowody. A ile ma moczowodów?" nie wydawało się trudne. Niestety, odpowiedź, którą obstawili, okazała się błędna. Jakub wygrał więc jedynie gwarantowany 1000 złotych. A: ani jednego B: jeden C: dwa D: trzy Melchior to? - pytanie za 20 000 złotych Gra następnej uczestniki Judyty Perczak była fenomenalna. Jako jedyna odpowiedziała poprawnie na pytanie eliminacyjne i nie wahała się praktycznie w żadnej odpowiedzi. Małe wahanie pojawiło się przy pytaniu za 20 tysięcy złotych "Melchior to:".  Początkowo obstawiała ona błędną odpowiedź D, lecz z pomocą siostry udało jej wybrać dobrą odpowiedź.  A: celtyckie imię B: stop metali C: związek chloru z mendelewem  D: pseudonim pisarza Wańkowicza Czego młode pędy przypominają pastorały i tak są nazwane? - pytanie za 75 tysięcy złotych Pytanie za 75 tysięcy złotych również nie sprawiło uczestniczce problemu. W pytaniu "Czego młode pędy przypominają pastorały i tak są nazwane?" obstawiła odpowiedź D, która okazała się poprawna. W tym momencie...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner