Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show

 Diafragma i Lucky Luke - odpowiedzi na pytania z Milionerów

Czym jest diafragma, "Siedmiu Wspaniałych" i komiksowy bohater Lucky Luke oraz czeskie przysłowie. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Czym jest diafragma, komiksowy bohater Lucky Luke i czeskie przysłowie "lepší něco než nic". Te zagadnienia z 272. odcinka programu "Milionerzy" nie należały do najłatwiejszych. Na pytaniu dotyczącym diafragmy uczestnik stracił dużą sumę pieniędzy i odpadł z programu! Sprawdźcie, czy wybralibyście prawidłowe warianty.

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Co to jest diafragma?

A: błona dziewicza

B: opona mózgowa

C: przepona

D: powieka

Poprawna odpowiedź: C. przepona. 

Diafragma to medyczna nazwa przepony, czyli mięśnia oddechowego, który oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej. Hasło to ma jednak wiele różnych znaczeń. Jest to między innymi przysłona fotograficzna, środek antykoncepcyjny oraz część owocnika grzybów.

Lucky Luke najlepiej czułby się w filmie:

A: „Siedmiu wspaniałych”

B: „Nosferatu - symfonia grozy”

C: „Avatar”

D: „Szeregowiec Ryan”

Poprawna odpowiedź. A. "Siedmiu Wspaniałych".

"Lucky Luke" to seria komiksów, której bohaterem jest najszybszy rewolwerowiec na Dzikim Zachodzie. Dzielny stróż prawa z pewnością najlepiej odnalazłby się w westernie "Siedmiu Wspaniałych". Film ten przedstawia losy siedmiu rewolwerowców, którzy chronią wioskę przed zgrają groźnych bandytów.

U Czechów lepší něco než nic, u Polaków:

A: rycz to takie rude nic

B: mało by wiele nie zdziałało

C: lepszy rydz niż nic

D: więcej niż nic to na wodę pic

Poprawna odpowiedź: C. lepszy rydz niż nic.

Dosłowne znaczenie czeskiego przysłowia można przełożyć na słowa: "coś jest lepsze niż nic". Polskim odpowiednikiem jest "lepszy rydz niż nic". Wykorzystany w przysłowiu rydz to nie gatunek grzyba, lecz rośliny oleistej, nazywanej także lnianką siewną.

Zobacz także: "Milionerzy", pytanie za milion: Różańcową tajemnicą chwalebną nie jest?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy", ponownie emitowanego 2 czerwca 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Zobacz także
Hubert Urbański w programie Milionerzy

Kto dostaje list mazalny, czym jest furażerka, co symbolizuje Sodoma i Gomora? Odpowiedzi na pytania z Milionerów

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu

Kim jest pociotek, co na głowie ma Roszpunka, co wykłada się tartanem? - pytania i odpowiedzi z Milionerów

 

Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show
Uniwersytet Boloński, Bayern Monachium, pinceta i kabaretki - odpowiedzi na pytania z Milionerów
Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka - to jedne z najtrudniejszych pytań 272. odcinka "Milionerów". Na jedno z nich uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi!  Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński? A: w Hiszpanii B: we Francji C: we Włoszech D: w Belgii Prawidłowa odpowiedź: C. we Włoszech. Uniwersytet Boloński to najstarsza istniejąca uczelnia, która znajduje się w północnych Włoszech. Została założona w 1088 roku i  stała się wzorem dla średniowiecznych szkół wyższych. Dzisiaj uniwersytet ma oddziały w wielu włoskich miastach, takich jak: Reggio nell’Emilia, Imola, Rawenna, Forlì, Cesena oraz Rimini.  Najbardziej utytułowanym klubem Bundesligi jest: A: Borussia Dortmund B: Bayern Monachium C: Werder Brema D: Bayer Leverkusen Poprawna odpowiedź: B. Bayern Monachium. Bayern Monachium wygrywał 28 razy rozgrywki Bundesligi, czyli niemieckiego odpowiednika ekstraklasy. Do Bundesligi należy 18 najlepszych drużyn w kraju. Czym jest pinceta? A: świadczeniem na drugie dziecko B: przyszpilonym plakatem C: świadczeniem dla kombatantów D: przedmiotem do regulacji brwi Prawidłowa odpowiedź: D. wyreguluje brwi. Pinceta to inaczej pęseta, czyli narzędzie o dwóch ramionach, którym możemy precyzyjnie złapać małe przedmioty. Najczęściej wykorzystywana jest do domowej depilacji, na przykład do regulowania brwi.  Co to jest kabaretki? A: aktorkami kabaretowymi B: ażurowymi pończochami C: zwrotką satyrycznej piosenki D: autem specjalnego przeznaczenia Poprawna...

Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show
Czym jest bryzol i jak smakuje umami? Odpowiedzi na pytania z Milionerów
Smak umami i potrawa bryzol, szmergiel i zupy z jajkami. Pytania i odpowiedzi z 273. odcinka programu "Milionerzy".

Pytanie dotyczące smaku umami okazało się dużym wyzwaniem dla uczestniczki 273. odcinka programu "Milionerzy". Uznała ona, że nie znajdziemy go w potrawie o nazwie bryzol. Niestety odpowiedź ta okazała się błędna. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Smaku umami nie znajdziemy: A: w rosole B: w bryzolu C: w parmezanie D: w miętowych drażach Poprawna odpowiedź: D. w miętowych drażach. Umami to smak określany jako mięsny lub rosołowy, wyodrębniony od smaku słonego. Został odkryty przez Japończyka Kikunae Ikeda, który następnie wyprodukował jego zamiennik, czyli glutaminian sodu, który ma wzmacniać i polepszać naturalny smak potraw. Smak umami można znaleźć między innymi w serach, grzybach i potrawach mięsnych, w tym także w bryzolu - smażonej polędwicy wołowej lub wieprzowej. Który z wyrazów dotyczy czego innego niż reszta? A: przemyt B: kontrabanda C: szmergiel D: szmugiel Poprawna odpowiedź: C. szmergiel.  Szmergiel to skała z korundu, hematytu i kwarcu. Wykorzystuje się ją jako materiał do budowy ścian. Przemyt, inaczej kontrabanda lub szmugiel jest nielegalnym przerzucaniem towarów przez granicę państw z ominięciem opłat, takich jak opłaty celne, akcyza czy podatek VAT.  Do której zupy nie dodaje się jajek? A: kapuśniaku B: białego barszczu C: żuru D: szczawiowej Poprawna odpowiedź: A. kapuśniaku. Kapuśniak to zupa na bazie kiszonej kapusty, którą tradycyjnie podaje się z ziemniakami i kiełbasą lub boczkiem, a niekiedy z żeberkami. Jajka na twardo najczęściej dodaje się do barszczu, żurku i szczawiowej, a także do różnego rodzaju chłodników. Przeczytaj również:  ...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Jak wygląda baktrian? Gdzie toczy się akcja "Otella"? Pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Co baktrian ma w garbach, gdzie toczy się akcja dramatu "Otello", kto tańczy cieszynkę kankana. Pytania i odpowiedzi z 270. odcinka programu "Milionerzy".

Na jakim kontynencie toczy się akcja "Otella", baktrian ma w garbach tłuszcz czy wodę, kto tańczy kankana po wygranym meczu - to jedne z trudniejszych pytań 270. odcinka "Milionerów". Uczestnikowi udało się poprawnie odpowiedzieć i ma już na swoim koncie 40 000 złotych. Czy w następnym odcinku uda mu się wygrać milion? Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co baktrian ma w garbach? A: tłuszcz B: rezerwuar na wodę C: pęcherze powietrza D: gruczoły mlekowe Poprawna odpowiedź: A. tłuszcz. Baktrian to wielbłąd dwugarbny, występujący w centralnej Azji. Hoduje się je przede wszystkim ze względu na mięso, skórę, mleko i wełnę, a także do pracy, jednak występują również osobniki żyjące dziko. Tłuszcz w garbie wielbłąda jest źródłem energii oraz wody, która jest wytwarzana przy procesie metabolicznym. Gdzie toczy się akcja "Otella"? A: w Europie B: w Azji C: w Afryce D: w Ameryce Poprawna odpowiedź: A. w Europie. "Otello" to dramat   Williama Szekspira, opowiadający historię Maura Otello, który dusi swoją żonę opętany szałem zazdrości. Akcja toczy się we Włoszech, w jednym z weneckich pałaców.  Cieszynka kankan to znak rozpoznawczy: A: Roberta Lewandowskiego B: Mai Włoszczowskiej C: Sylwii Gruchały D: Łukasza Kubota Poprawna odpowiedź: D. Łukasza Kubota. "Cieszynka" to określenie na okazywanie radości przez zawodnika sportowego. Tenisista Łukasz Kubot po każdym zwycięskim meczu wykonuje taniec radości przypominający kankan. Która z planet nie ma księżyców? A: Jowisz B: Saturn C: Merkury D: Ziemia...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner