Chorzy na biegunkę nie mogą jeść produktów pełnoziarnistych, surowych owoców i warzyw, potraw tłustych, smażonych, pieczonych, mocno przyprawionych, cukru ani słodzików. Powinni natomiast wypijać minimum 2 litry wody dziennie.

Reklama

Jak wspomagać organizm przy biegunce

Dieta przy biegunce powinna być przede wszystkim lekkostrawna, w miarę możliwości bezbłonnikowa, nie wolno się przejadać. Małe ilości pokarmów jedzmy nawet co 2 godziny. Należy uzupełnić niedobory płynów i wyrównać poziom elektrolitów, pijąc często, lecz małymi łyczkami niskosłodzone i niskosodowe napoje, głównie przegotowaną lub wysoko zmineralizowaną wodę. Jeżeli dobrze je tolerujemy, pijmy soki z czarnej porzeczki lub aronii by zapobiec groźnemu odwodnieniu. Menu w ostrej fazie biegunki składa się głównie z produktów z przetworzonej białej mąki, bananów, musu jabłkowego czy gotowanej marchewki.

Gdy choroba nieco odpuści, dopuszczamy pokarmy gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii lub rękawie, duszone. Można wprowadzić do menu także chude wędliny i ryby, niskotłuszczowe przetwory mleczne, obrane i wypestkowane pomidory i ogórki, sałatę, cytrusy, galaretki, kisiele, budynie.

Co wolno jeść przy biegunce

Przy biegunce powinno się sięgać jedynie po produkty zawierające frakcje błonnika pokarmowego, wiążącego wodę, zagęszczającego zjedzony pokarm:

Zobacz także

  • wysoko zmineralizowana woda, mocna herbata, napary z liści: jeżyny i poziomki lub ziół: rumianku, koniczyny, piołunu, pierwiosnka lekarskiego, korzenia lukrecji – łącznie 2 litry płynów dziennie;
  • suchary, biszkopty, czerstwy chleb – koniecznie z białej mąki, krakersy z sodą;
  • łuskany ryż, kleik, kasza jęczmienna, manna, kukurydziana, drobny makaron;
  • jogurty z żywymi kulturami bakterii, kefiry lub probiotyki w kapsułkach;
  • morele, banany, jagody (suszone), poziomki, czarna porzeczka, aronia – najlepiej ugotowane bądź upieczone;
  • gotowane lub pieczone ziemniaki (bez masła), dynia, marchew;
  • gotowany na parze kurczak.

Produkty zakazane przy biegunce:

Aby niepotrzebnie nie przyspieszać perystaltyki jelit, należy unikać:

Reklama
  • alkoholu, gorących napojów, soków warzywnych, kompotów z jabłek i śliwek, mleka;
  • ciemnego pieczywa, płatków owsianych, kaszy gryczanej;
  • surowych owoców, takich jak jabłka (można je podawać gotowane) czy grejpfruty;
  • warzyw, takich jak buraki, kalafior, brokuły, brukselka, roślin strączkowych;
  • tłustych, smażonych, pieczonych, a także surowych produktów, śmietany;
  • ostrych przypraw, cukru, słodzików.
Reklama
Reklama
Reklama