Reklama

Blat to najważniejszy element każdej kuchni. Spędzamy przy nim największą ilość czasu zarówno pijąc poranną kawę, jak i przygotowując posiłki. Służy więc do odpoczynku i pracy. Warto zadbać, aby był stworzony z materiałów, które spełnią nasze wymagania co do wyglądu, konserwacji i przeznaczenia.

Reklama

Przy wyborze blatu do kuchni powinniśmy się kierować przede wszystkim jego przeznaczeniem – będziemy na nim kroić, przygotowywać posiłki, kłaść gorące naczynia, rozlewać napoje itp. Wynika z tego, że materiał, z którego chcemy mieć blat, musi być odporny na zarysowania, wilgoć, wysoką temperaturę, czyszczące detergenty. Na rynku dostępny mamy m.in.:

  • kamień – najbardziej popularna, ale i jedna z najdroższych opcji przy wyborze blatu kuchennego. Dlaczego? Materiał posiada same zalety – jest trwały, odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, nie ulega zmianom powierzchni pod wpływem różnych środków chemicznych, bardzo trudno go zarysować czy zniszczyć. Oprócz tych wszystkich cech – po prostu wygląda bardzo dobrze w kuchni i pasuje do stylizowanych wnętrz. Blat wykonywany jest najczęściej z granitu.

  • kwarcogranit – mechanicznie wytworzona mieszanka kwarcu naturalnego, żywicy, pigmentów i innych środków, która obok kamienia jest jednym z najdroższych opcji przy wyborze blatu kuchennego. Dodatkowo ma więcej możliwości dekoracyjnych do wyboru – wiele wariantów kolorystycznych i struktur. Jeżeli chodzi o funkcjonalność – spełnia wszystkie warunki, jak blat wykonany z kamienia.

  • drewno – mimo, że kiedyś cieszyło się ogromną popularnością, dziś nie jest popularnym materiałem przy wyborze blatu do kuchni. Jest oczywiście trwałe i odporne na zniekształcenia (ze względu na sposób jego wytworzenia – nakładanie kilku warstw drewna na siebie), to jednak tylko prawidłowa pielęgnacja w postaci lakierowania może uniemożliwić utrzymanie dobrej kondycji jego nawierzchni. Warto też po kilku latach odnowić blat za pomocą szlifowania.

  • kompozyt – kolejny mechanicznie wytworzony materiał z mieszanki epoksydowo-akrylowej, składanej z kilku elementów w taki sposób, aby cały blat sprawiał wrażenie jednej całości. Jest to jednak materiał nietrwały, ulega zniszczeniu i nie radzi sobie dobrze pod wpływem wilgoci lub wysokich temperatur. Jest jedną z najtańszych opcji przy wyborze blatu kuchennego.

Reklama

Pamiętaj, aby blat pasował do stylu innych elementów zabudowy kuchennej – frontów, stołu, krzeseł. Najnowszym krzykiem mody meblarskiej jest stawianie na jeden mocny akcent – jeśli więc reszta wystroju w kuchni jest w lekkiej, stonowanej stylistyce, możesz wybrać blat o intensywnych barwach. Nie zapominaj, że w każdym salonie meblowym powinna znajdować się choć jedna osoba, która pomoże dobrać ci odpowiedni materiał i kolor blatu do twojej aranżacji.

Reklama
Reklama
Reklama