Przepis na wegetariański pasztet warzywny w kolorach tęczy – oryginalny dodatek na stół wigilijny
Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki.
Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki.
Pasztet z selera, pora, ziemniaków, groszku, szpinaku, marchwi i buraków wymaga wstępnego podgotowania warzyw. W czasie gotowania niektóre z nich mogą tracić soczysty kolor. Aby temu zapobiec, do buraków dodaje się odrobinę soku z cytryny, a do groszku – cukier.
Kolorowy warzywny pasztet – przepis, krok po kroku
Pasztet z warzyw wykonuje się na bazie sosu beszamelowego i ugotowanych warzyw. Gotowe danie można jeść bezpośrednio po upieczeniu bądź maczać w sosie zrobionym z kefiru zmiksowanego z rzodkiewką, rukolą i rzeżuchą.
Potrzebujesz:
- formy do pieczenia pasztetu,
- sita,
- blendera,
- tarki o dużych oczkach,
- papieru do pieczenia,
- 3 średniej wielkości garnków,
- małego rondla.
Składniki:
- 10 średniej wielkości marchewek,
- 5 małych buraków,
- 1 pomarańczowa papryka,
- 3 ziemniaki,
- 1 średniej wielkości seler,
- 2 pory,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- 1 szklanka świeżego szpinaku,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła roślinnego,
- 3 łyżki startego sera typu gruyere,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: około 2 h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry.
- Paprykę piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Marchew i buraki gotuj razem w małej ilości wody, aż będą miękkie (dodanie soku z cytryny spowoduje, że buraki nie stracą swojego intensywnego koloru).
- Do oddzielnego garnka włóż ziemniaki, seler oraz białe części porów i gotuj do miękkości.
- Szpinak umieść w sitku i oblej gorącą wodą.
- Groszek gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru (aby nie stracił koloru) przez 10 minut.
- Do małego rondla dodaj masło oraz mąkę i smaż przez chwilę, energicznie mieszając.
- Dodaj mleko nie przestając mieszać i gotuj przez kilka minut, aby w sosie nie było żadnych grudek.
- Do rondla włóż starty ser, dopraw gałką muszkatołową i delikatnie wymieszaj.
- Sos beszamelowy podziel na 4 części i pozostaw do ostygnięcia.
- Do każdej partii sosu dodaj po 1 całym jajku i dokładnie wymieszaj.
- Upieczoną paprykę obierz ze skóry i zmiksuj ją z marchewką.
- W oddzielnym naczyniu zblenduj ugotowane buraki.
- Ziemniaki zmiksuj z porem i selerem, a groszek ze szpinakiem.
- Każdą z warzywnych mas lekko posól i dodaj po 1 łyżce sosu beszamelowego.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Układaj w niej kolejno warzywne masy, zaczynając od zielonej, pomarańczowej i czerwonej, a kończąc na białej.
- Formę wstaw do większego naczynia i zalej je wodą (aby sięgała mniej więcej do połowy wysokości formy) i przykryj.
- Pasztet warzywny piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Smacznego!