Reklama

Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki.

Reklama

Pasztet z selera, pora, ziemniaków, groszku, szpinaku, marchwi i buraków wymaga wstępnego podgotowania warzyw. W czasie gotowania niektóre z nich mogą tracić soczysty kolor. Aby temu zapobiec, do buraków dodaje się odrobinę soku z cytryny, a do groszku – cukier.

Kolorowy warzywny pasztet – przepis, krok po kroku

Pasztet z warzyw wykonuje się na bazie sosu beszamelowego i ugotowanych warzyw. Gotowe danie można jeść bezpośrednio po upieczeniu bądź maczać w sosie zrobionym z kefiru zmiksowanego z rzodkiewką, rukolą i rzeżuchą.

Potrzebujesz:

  • formy do pieczenia pasztetu,
  • sita,
  • blendera,
  • tarki o dużych oczkach,
  • papieru do pieczenia,
  • 3 średniej wielkości garnków,
  • małego rondla.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości marchewek,
  • 5 małych buraków,
  • 1 pomarańczowa papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 2 pory,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła roślinnego,
  • 3 łyżki startego sera typu gruyere,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Czas przygotowania: około 2 h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry.
  • Paprykę piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • Marchew i buraki gotuj razem w małej ilości wody, aż będą miękkie (dodanie soku z cytryny spowoduje, że buraki nie stracą swojego intensywnego koloru).
  • Do oddzielnego garnka włóż ziemniaki, seler oraz białe części porów i gotuj do miękkości.
  • Szpinak umieść w sitku i oblej gorącą wodą.
  • Groszek gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru (aby nie stracił koloru) przez 10 minut.
  • Do małego rondla dodaj masło oraz mąkę i smaż przez chwilę, energicznie mieszając.
  • Dodaj mleko nie przestając mieszać i gotuj przez kilka minut, aby w sosie nie było żadnych grudek.
  • Do rondla włóż starty ser, dopraw gałką muszkatołową i delikatnie wymieszaj.
  • Sos beszamelowy podziel na 4 części i pozostaw do ostygnięcia.
  • Do każdej partii sosu dodaj po 1 całym jajku i dokładnie wymieszaj.
  • Upieczoną paprykę obierz ze skóry i zmiksuj ją z marchewką.
  • W oddzielnym naczyniu zblenduj ugotowane buraki.
  • Ziemniaki zmiksuj z porem i selerem, a groszek ze szpinakiem.
  • Każdą z warzywnych mas lekko posól i dodaj po 1 łyżce sosu beszamelowego.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Układaj w niej kolejno warzywne masy, zaczynając od zielonej, pomarańczowej i czerwonej, a kończąc na białej.
  • Formę wstaw do większego naczynia i zalej je wodą (aby sięgała mniej więcej do połowy wysokości formy) i przykryj.
  • Pasztet warzywny piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama