Reklama

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pieczony kalafior to świetny dodatek do obiadu i samodzielna przekąska. Stek z kalafiora to świetny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dania z kalafiora.

Reklama

Przepis na pieczonego kalafiora

Składniki na pieczonego kalafiora

  • kalafior
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, kmin rzymski, czosnek granulowany, sól i pieprz

Jak zrobić pieczonego kalafiora?

  1. Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Odcieknąć z wody.
  2. Różyczki wrzucić do dużej miski, zalać olejem i dokładnie zamieszać.
  3. Następnie należy dodać przyprawy do smaku. Ja dodaję łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki soli oraz odrobinę kminu rzymskiego i pieprzu.
  4. Kalafior przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  5. Do takiego dania świetnie pasują tłuczone ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw.

Przepis na stek z kalafiora

Składniki na stek z kalafiora

  • duży kalafior
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu lub syropu klonowego, papryka wędzona, papryka ostra, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki passaty pomidorowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól

Jak zrobić stek z kalafiora?

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.
  2. Kalafior kroimy na grube ok 2 cm plastry. Najlepiej nada się do tego środek kalafiora. Z reszty można zrobić zupę kalafiorową lub zapiekankę z kalafiorem.
  3. Steki smarujemy marynatą z obu stron.
  4. Zostawiamy je na około 30-40 minut, aby w kalafiora wsiąkły przyprawy.
  5. Kalafior obsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z obu stron.
  6. Następnie układamy kalafior na blasze do pieczenie pokrytej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama