Sos curry – tradycyjny przepis
Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Curry to przyprawa z Dalekiego Wschodu, w której skład wchodzą w różnych proporcjach i konfiguracjach: kmin rzymski, kurkuma, pieprz czarny, kolendra, imbir, papryka słodka, anyż, gorczyca czarna, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka oraz sól. Istnieją dwie wersje sosu curry – na zimno i na ciepło.
Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Curry to przyprawa z Dalekiego Wschodu, w której skład wchodzą w różnych proporcjach i konfiguracjach: kmin rzymski, kurkuma, pieprz czarny, kolendra, imbir, papryka słodka, anyż, gorczyca czarna, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka oraz sól. Istnieją dwie wersje sosu curry – na zimno i na ciepło
Sos curry – przepis – sos curry na zimno
Składniki:
- 0,5 – 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 2 jajka,
- 1 mała cebula,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki majonezu,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i drobno posiekaj.
2. Cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
3. Umieść wszystkie składniki w miseczce, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Tak przygotowany sos do ryżu doskonale sprawdzi się w daniach na zimno podawanych w upalne dni.
Sos curry – przepis – sos curry na ciepło
Składniki:
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki śmietany – 18%,
- pół kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej lub jeśli dysponujesz – pół szklanki rosołu/bulionu warzywnego.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki wrzątku.
2. W rondelku rozpuść masło i dodaj curry, smaż przez 2 minuty mieszając.
3. Do masła z curry wlej bulion i zagotuj. Gotuj przez około 5 minut.
4. Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj. Zagotuj wszystko ciągle mieszając.
Sos curry na ciepło jest gotowy do podania od razu po zrobieniu.
Smacznego!
- Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!