Reklama

Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Curry to przyprawa z Dalekiego Wschodu, w której skład wchodzą w różnych proporcjach i konfiguracjach: kmin rzymski, kurkuma, pieprz czarny, kolendra, imbir, papryka słodka, anyż, gorczyca czarna, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka oraz sól. Istnieją dwie wersje sosu curry – na zimno i na ciepło

Reklama

Sos curry – przepis – sos curry na zimno

Składniki:

  • 0,5 – 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki majonezu,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i drobno posiekaj.

2. Cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

3. Umieść wszystkie składniki w miseczce, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Tak przygotowany sos do ryżu doskonale sprawdzi się w daniach na zimno podawanych w upalne dni.

Sos curry – przepis – sos curry na ciepło

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki śmietany – 18%,
  • pół kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej lub jeśli dysponujesz – pół szklanki rosołu/bulionu warzywnego.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki wrzątku.

2. W rondelku rozpuść masło i dodaj curry, smaż przez 2 minuty mieszając.

3. Do masła z curry wlej bulion i zagotuj. Gotuj przez około 5 minut.

4. Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj. Zagotuj wszystko ciągle mieszając.

Sos curry na ciepło jest gotowy do podania od razu po zrobieniu.

Smacznego!


Reklama
  • Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!
Reklama
Reklama
Reklama