Łagodny sos do ryby na bazie mleka
Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.
Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.
Potrzebujesz:
- rondla,
- drewnianej łyżki,
- praski.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz,
- tarta gałka muszkatołowa,
- 1 ząbek czosnku.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuść w rondlu.
2. Przy użyciu drewnianej łyżki ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj do masła mąkę.
3. Rondel z mąką i masłem zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko. Cały czas energicznie mieszaj.
4. Całość wstaw na wolny ogień i ciągle mieszając gotuj, aż sos osiągnie gęstą, jednolitą konsystencję.
5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Według uznania możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Smacznego!
- Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!