Sałatki makaronowe – z salami lub szynką
Sałatki makaronowe to smaczny pomysł na zimną przekąskę. Przepis na sałatkę ze szczypiorkiem i szynką to przystawka chrupiąca i szybka do wykonania. Sałatka z salami i sosem na bazie oliwy i cytryny to rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za majonezowymi sosami.
Sałatki makaronowe to smaczny pomysł na zimną przekąskę. Przepis na sałatkę ze szczypiorkiem i szynką to przystawka chrupiąca i szybka do wykonania. Sałatka z salami i sosem na bazie oliwy i cytryny to rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za majonezowymi sosami.
Sałatka z makaronem i salami
Potrzebujesz:
- deski do krojenia,
- małej miseczki,
- szklanki,
- łyżeczki,
- garnka,
- wysokiej miski,
- noża.
Składniki:
Sałatka:
- 15 dag salami,
- 15 dag żółtego sera,
- 0,5 papryki żółtej,
- 0,5 papryki czerwonej,
- 0,5 papryki zielonej,
- 20 dag makaronu (kokardki, kolanka lub świderki),
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Sos:
- 1,5 łyżeczki cukru,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 0,5 łyżeczki musztardy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Sałatka:
1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do wystygnięcia.
2. Salami, żółty ser i paprykę pokrój w drobną kostkę i wsyp do wysokiej miski.
3. Wystudzony makaron dodaj do pozostałych produktów.
4. Całość posyp ziołami i dokładnie wymieszaj.
5. 20-30 minut przed podaniem polej sałatkę sosem, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Sos:
1. Cukier wsyp do szklanki i rozpuść w łyżce przegotowanej zimnej wody.
2. Czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z solą i dodaj do cukru.
3. Do szklanki wrzuć musztardę, pieprz i sok z cytryny.
4. Całość energicznie wymieszaj z oliwą.
Sałatka z makaronem i szynką
Potrzebujesz:
- deski do krojenia,
- dużej miski,
- garnka,
- noża,
- małej miseczki.
Składniki:
Sałatka
- 15 dag makaronu (mini muszelki),
- 6-7 dużych ogórków konserwowych,
- 1 puszka kukurydzy,
- 15 dag szynki,
- 15 dag żółtego sera,
- pęczek szczypioru.
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ostygnięcia.
2. Ogórki, szynkę i żółty ser pokrój w kostkę i wrzuć do wysokiej miski.
3. Dodaj kukurydzę i ostudzony makaron.
4. Szczypiorek pokrój i wrzuć do pozostałych składników.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
6. W małej misce połącz jogurt naturalny z majonezem.
7. Sos wymieszaj z sałatką na 20-30 minut przed podaniem i wstaw do lodówki.
Smacznego!
- Sałatka z czerwonych buraków z dodatkiem kukurydzy, fasoli i jabłka to świetny pomysł na zdrowe i smaczne danie, które można przygotować w niecałą godzinę. Zobacz jak!