Reklama

Sałatki makaronowe to smaczny pomysł na zimną przekąskę. Przepis na sałatkę ze szczypiorkiem i szynką to przystawka chrupiąca i szybka do wykonania. Sałatka z salami i sosem na bazie oliwy i cytryny to rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za majonezowymi sosami.

Reklama

Sałatka z makaronem i salami

Potrzebujesz:

  • deski do krojenia,
  • małej miseczki,
  • szklanki,
  • łyżeczki,
  • garnka,
  • wysokiej miski,
  • noża.

Składniki:

Sałatka:

  • 15 dag salami,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 0,5 papryki żółtej,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 0,5 papryki zielonej,
  • 20 dag makaronu (kokardki, kolanka lub świderki),
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Sos:

  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Sałatka:

1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do wystygnięcia.

2. Salami, żółty ser i paprykę pokrój w drobną kostkę i wsyp do wysokiej miski.

3. Wystudzony makaron dodaj do pozostałych produktów.

4. Całość posyp ziołami i dokładnie wymieszaj.

5. 20-30 minut przed podaniem polej sałatkę sosem, wymieszaj i wstaw do lodówki.

Sos:

1. Cukier wsyp do szklanki i rozpuść w łyżce przegotowanej zimnej wody.

2. Czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z solą i dodaj do cukru.

3. Do szklanki wrzuć musztardę, pieprz i sok z cytryny.

4. Całość energicznie wymieszaj z oliwą.

Sałatka z makaronem i szynką

Potrzebujesz:

  • deski do krojenia,
  • dużej miski,
  • garnka,
  • noża,
  • małej miseczki.

Składniki:

Sałatka

  • 15 dag makaronu (mini muszelki),
  • 6-7 dużych ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 15 dag szynki,
  • 15 dag żółtego sera,
  • pęczek szczypioru.

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ostygnięcia.

2. Ogórki, szynkę i żółty ser pokrój w kostkę i wrzuć do wysokiej miski.

3. Dodaj kukurydzę i ostudzony makaron.

4. Szczypiorek pokrój i wrzuć do pozostałych składników.

5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

6. W małej misce połącz jogurt naturalny z majonezem.

7. Sos wymieszaj z sałatką na 20-30 minut przed podaniem i wstaw do lodówki.

Smacznego!


Reklama
  • Sałatka z czerwonych buraków z dodatkiem kukurydzy, fasoli i jabłka to świetny pomysł na zdrowe i smaczne danie, które można przygotować w niecałą godzinę. Zobacz jak!
Reklama
Reklama
Reklama