Reklama

Orecchiette i maccheroni są dobre zarówno do zup, jak i sosów. Farfalline lub anelli dodasz do zupy. Z cannelloni bądź pansotti zrobisz zapiekankę.

Reklama

Ojczyzną makaronów są Włochy. Co ciekawe, nazwy niektórych rodzajów makaronów drastycznie różnią się na północy i południu Włoch.

Makarony do zup

Do zup są polecane następujące rodzaje makaronów:

  • funghetti w kształcie małych grzybków,
  • alfabeti przypominający poszczególne litery alfabetu,
  • concchigliette w kształcie niewielkich muszelek,
  • farfalline wyglądający jak kokardki,
  • lumachine przypominający ślimaczki,
  • risi - drobniutki makaron przypominający ziarenka ryżu,
  • anelli - pierścienie, często karbowane,
  • tubettini - małe rurki.

Makarony do nadziewania i zapiekania

Makaron, który można nadziać powinien być takiego rozmiaru, żeby zmieścił się do niego farsz.

Makarony tego typu najlepiej nadają się do zapiekanek:

  • pansotti o średnicy 50x60-80 mm – makaron składany w trójkąty, o kształcie przypominającym pierogi,
  • cappelletii o średnicy 30-40 mm – są to kwadratowe kawałki ciastka zwijane w ukośne rulony dookoła nadzienia, ich brzegi są uniesione i przypominają rondo kapelusza,
  • ravioli o średnicy 40-50 mm – kwadratowe lub prostokątne, owalne bądź okrągłe pierożki,
  • cannelloni o średnicy 30 mm i długości 100 mm – w kształcie dużych rurek,
  • tortellini o średnicy 45-50 mm – okrągłe kawałki ciastka, które są owijane wokół palca i ściskane są ich końcówki.

Makarony krótkie

Krótki makarony można wykorzystywać zarówno do zup, jak i do sosów.

Znane rodzaje krótkich makaronów to:

  • farfalle w kształcie motyla, zwykle o ząbkowanych brzegach, dostępny w wielu kolorach,
  • concchigliette, conchiglie, conchiglioni – w kształcie muszli o różnych rozmiarach, najczęściej używany do gęstych sosów,
  • lumache, lumachine – w kształcie muszelek ślimaka, występuje też karbowana odmiana rigate,
  • gargaelli – krótkie rurki,
  • maccheroni – zakręcana, niewielkie rurki (takie określenie funkcjonuje w południowej części Włoch, natomiast na północy w ten sposób mówi się na gruby i długi makaron),
  • gemelli – dwie zawinięte razem wstążki makaronu,
  • fusilli – w kształcie niewielkich spirali,
  • penne – tzw. pióra, rurki z uciętą ukośnie końcówką, dostępna jest odmiana karbowana rigate; występują też mniejsze pióra, pod nazwą pennette,
  • orecchiette - niewielki i płaski makaron z wgłębieniem,
  • route – makaron w kształcie kół o różnych kolorach.

Makarony długie

Długi makaron najczęściej kojarzony jest ze spaghetti. Występują też jego inne rodzaje, np. w kształcie wstążek lub rurek.

Można spotkać się z następującymi makaronami zaliczanymi do kategorii „długich”:

  • fettuccine – wąskie i płaskie wstążki zwijane w gniazda,
  • fettuccelle – proste, bardzo wąskie, płaskie wstążki,
  • linguine – makaron przypominający płaskie i cienkie spaghetti oraz jego cieńsza odmiana: linguinette,
  • bucatini – wąskie rurki, trochę grusze niż spaghetti,
  • fusilli lunghi – spiralny makaron,
  • bavette – owalny, wąski makaron,
  • spaghetti – najpopularniejsza odmiana długiego makaronu, cienki i okrągły, dostępny jest też cieńszy rodzaj spaghettini,
  • capellini – owalny i bardzo cienki makaron, często pod postacią nitek lub zwiniętych gniazd, tzw. włosy anioła,
  • ziti – długie i grube rurki,
  • tagliarini – płaskie, cieńsze niż tagliatelle, wstążki,
  • tagliatelle – płaskie wstążki, zwijane w gniazda,
  • maccheroni – grube i długie rurki (na południu Włoch tą nazwą określany jest drobny makaron),
  • trenette – wąskie wstążki używane do pesto,

pappardelle – długie, bardzo szerokie wstążki.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama