Rodzaje makaronów: makarony do zup, do nadziewania i zapiekanek, makarony krótkie i długie
Orecchiette i maccheroni są dobre zarówno do zup, jak i sosów. Farfalline lub anelli dodasz do zupy. Z cannelloni bądź pansotti zrobisz zapiekankę.
Orecchiette i maccheroni są dobre zarówno do zup, jak i sosów. Farfalline lub anelli dodasz do zupy. Z cannelloni bądź pansotti zrobisz zapiekankę.
Ojczyzną makaronów są Włochy. Co ciekawe, nazwy niektórych rodzajów makaronów drastycznie różnią się na północy i południu Włoch.
Makarony do zup
Do zup są polecane następujące rodzaje makaronów:
- funghetti w kształcie małych grzybków,
- alfabeti przypominający poszczególne litery alfabetu,
- concchigliette w kształcie niewielkich muszelek,
- farfalline wyglądający jak kokardki,
- lumachine przypominający ślimaczki,
- risi - drobniutki makaron przypominający ziarenka ryżu,
- anelli - pierścienie, często karbowane,
- tubettini - małe rurki.
Makarony do nadziewania i zapiekania
Makaron, który można nadziać powinien być takiego rozmiaru, żeby zmieścił się do niego farsz.
Makarony tego typu najlepiej nadają się do zapiekanek:
- pansotti o średnicy 50x60-80 mm – makaron składany w trójkąty, o kształcie przypominającym pierogi,
- cappelletii o średnicy 30-40 mm – są to kwadratowe kawałki ciastka zwijane w ukośne rulony dookoła nadzienia, ich brzegi są uniesione i przypominają rondo kapelusza,
- ravioli o średnicy 40-50 mm – kwadratowe lub prostokątne, owalne bądź okrągłe pierożki,
- cannelloni o średnicy 30 mm i długości 100 mm – w kształcie dużych rurek,
- tortellini o średnicy 45-50 mm – okrągłe kawałki ciastka, które są owijane wokół palca i ściskane są ich końcówki.
Makarony krótkie
Krótki makarony można wykorzystywać zarówno do zup, jak i do sosów.
Znane rodzaje krótkich makaronów to:
- farfalle w kształcie motyla, zwykle o ząbkowanych brzegach, dostępny w wielu kolorach,
- concchigliette, conchiglie, conchiglioni – w kształcie muszli o różnych rozmiarach, najczęściej używany do gęstych sosów,
- lumache, lumachine – w kształcie muszelek ślimaka, występuje też karbowana odmiana rigate,
- gargaelli – krótkie rurki,
- maccheroni – zakręcana, niewielkie rurki (takie określenie funkcjonuje w południowej części Włoch, natomiast na północy w ten sposób mówi się na gruby i długi makaron),
- gemelli – dwie zawinięte razem wstążki makaronu,
- fusilli – w kształcie niewielkich spirali,
- penne – tzw. pióra, rurki z uciętą ukośnie końcówką, dostępna jest odmiana karbowana rigate; występują też mniejsze pióra, pod nazwą pennette,
- orecchiette - niewielki i płaski makaron z wgłębieniem,
- route – makaron w kształcie kół o różnych kolorach.
Makarony długie
Długi makaron najczęściej kojarzony jest ze spaghetti. Występują też jego inne rodzaje, np. w kształcie wstążek lub rurek.
Można spotkać się z następującymi makaronami zaliczanymi do kategorii „długich”:
- fettuccine – wąskie i płaskie wstążki zwijane w gniazda,
- fettuccelle – proste, bardzo wąskie, płaskie wstążki,
- linguine – makaron przypominający płaskie i cienkie spaghetti oraz jego cieńsza odmiana: linguinette,
- bucatini – wąskie rurki, trochę grusze niż spaghetti,
- fusilli lunghi – spiralny makaron,
- bavette – owalny, wąski makaron,
- spaghetti – najpopularniejsza odmiana długiego makaronu, cienki i okrągły, dostępny jest też cieńszy rodzaj spaghettini,
- capellini – owalny i bardzo cienki makaron, często pod postacią nitek lub zwiniętych gniazd, tzw. włosy anioła,
- ziti – długie i grube rurki,
- tagliarini – płaskie, cieńsze niż tagliatelle, wstążki,
- tagliatelle – płaskie wstążki, zwijane w gniazda,
- maccheroni – grube i długie rurki (na południu Włoch tą nazwą określany jest drobny makaron),
- trenette – wąskie wstążki używane do pesto,
pappardelle – długie, bardzo szerokie wstążki.
- Szukasz pomysłu na aromatyczne danie z suszonych grzybów? Sprawdź nasz przepis na zupę borowikową.
- Masło ghee ma mniejszą zawartość cholesterolu. Dowiedz się, jakie ma właściwości i zastosowanie masło klarowane.
- Sok z czarnej porzeczki można zrobić bez użycia sokownika. Podpowiadamy sposoby na przygotowanie soku z tych zdrowych i smacznych owoców.