Pomysł na przystawkę – jak zrobić tatar z bakłażana i pastę z makreli i twarogu do pieczywa?
Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.
Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.
Tatar z bakłażana będzie wyglądał bardzo efektownie na talerzu, gdy na koniec poleje się go odrobiną ciemnego sosu sojowego. Pasta rybna rewelacyjnie smakuje z chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem, wyjętym świeżo z piekarnika.
Orientalny bakłażanowy tatar – przepis, krok po kroku
Tatar z bakłażana podaje się z chipsami krewetkowymi oraz pastą z mięsa wołowego. Danie ma pikantny smak, ponieważ jednym z jego składników jest pasta chili.
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g pręgi wołowej,
- 2 średniej wielkości bakłażany,
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 200 g pikantnej pasty chili,
- 3 listki limonki,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 chipsy krewetkowe,
- oliwa z oliwek,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- kiełki (do dekoracji).
Czas przygotowania: 60 min (z uduszonym wcześniej mięsem)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na dość duże kawałki.
- Posiekaj w piórka połowę cebuli.
- Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
- Dodaj połowę cebuli pociętej w piórka.
- Stopniowo dolewaj bulion.
- Duś mięso, aż do jego całkowitego rozpadu (może to zająć około 3 h).
- Bakłażana pokrój w cienkie plastry, osusz i upiecz w piekarniku.
- Po ostudzeniu bakłażana, potnij go w kostkę.
- Liście limonki posiekaj w cienkie paski.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Dodaj liście limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bakłażana, pastę chili i sos sojowy oraz smaż około 2 minuty.
- Uduszone mięso rozgnieć widelcem do konsystencji gęstego dżemu.
- Wołowinę uformuj w 2 kulki i połóż na talerzu.
- Dodaj chipsy krewetkowe i na nie nałóż tatar z bakłażana.
- Ozdób potrawę szczyptą kiełków.
Smacznego!
Pasta z makreli i twarogu – przepis, krok po kroku
Pasta z ryby to szybki do zrobienia dodatek do pieczywa. Kanapki z pastą makrelową można ozdobić posiekanym szczypiorkiem bądź kawałkami świeżej rzodkiewki.
Składniki:
- 1 wędzona makrela (około 300 g),
- 300 g twarogu,
- 7 łyżek jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Makrelę dokładnie obierz z ości.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Po ostudzeniu jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Biały ser dokładnie wymieszaj z jogurtem naturalnym.
- Dodaj starte jajka i makrelę.
- Po połączeniu się wszystkich składników dopraw pastę solą oraz pieprzem.
Smacznego!