Przepisy na dania i dodatki z kardamonem – garam masala, naleśniki, syrop
Kardamon dobrze łączy się z kurkumą, imbirem i cynamonem. Przyprawa łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz jest lekarstwem na przeziębienie, ból brzucha i biegunki. Kardamon świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami czy miodem. Jest też podstawowym składnikiem klasycznej mieszanki przypraw – garam masala.
Kardamon dobrze łączy się z kurkumą, imbirem i cynamonem. Przyprawa łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz jest lekarstwem na przeziębienie, ból brzucha i biegunki. Kardamon świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami czy miodem. Jest też podstawowym składnikiem klasycznej mieszanki przypraw – garam masala.
Kardamon to przyprawa, która pochodzi z krajów Dalekiego Wschodu. Dawniej stosowano ją jako lekarstwo na bóle brzucha, biegunki i zaparcia. Do Europy przyprawa ta trafiła dopiero w XII wieku.
Kardamon – właściwości i zastosowanie
Kardamon cechuje się ostrym i korzennym smakiem o cytrynowej nucie. Przyprawa ta pobudza apetyt i rozkurcza ściśnięty żołądek, dlatego jest wskazana osobom z problemami trawiennymi oraz nieżytem żołądka. Świetnie jest łączyć ją z kurkumą, imbirem i cynamonem. Częste jedzenie potraw z kardamonem osłabia też działanie bakterii H. Pyroli, która powoduje wrzody.
Przyprawa ta łagodzi kaszel oraz wzmacnia odporność, więc warto jeść dużo potraw z tym dodatkiem w okresie jesienno-zimowym. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie herbaty lub kawy z kardamonem lub wykonanie inhalacji z olejku kardamonowego.
W 100g kardamonu znajduje się m.in.:
- 22 mg potasu,
- 8 mg wapnia,
- 5 mg magnezu,
- 4 mg fosforu,
- 0,4 mg witaminy C.
Przepis na naleśniki z jabłkiem i kardamonem
Składniki:
- 150 ml mleka,
- 150 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- pół kilograma jabłek,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki cynamonu.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wbij do miski jajko i dodaj sól, mleko, wodę oraz olej.
- Wymieszaj składniki i dosyp powoli mąkę i cukier waniliowy.
- Wszystko zmiksuj i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Głęboką łyżką wylewaj ciasto na patelnię i smaż, aż się zarumieni.
- Pokrój jabłka w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
- Dodaj kardamon i cynamon, wymieszaj.
- Nakładaj przygotowane nadzienie na naleśniki i zawijaj.
Smacznego!
Przepis na przyprawę garam masala
Garam masala to najbardziej popularna mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej (hinduskiej). Nazwa dosłownie oznacza „gorące przyprawy'”. Mieszanka ta świetnie podkreśla smak potraw oraz poprawia samopoczucie.
Składniki:
- 1 łyżka kardamonu,
- 2 łyżki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka kolendry,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 5 liści laurowych,
- 2 łyżki pieprzu kolorowego.
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Postaw na ogniu suchą patelnię i mocno ją rozgrzej.
- Zmniejsz ogień na mały i wsyp wszystkie przyprawy poza gałką muszkatołową i liściem laurowym.
- Praż całość na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić.
- Po 10 minutach dodaj liście laurowe.
- Pod koniec smażenia dosyp gałkę muszkatołową.
Smacznego!
Przepis na syrop korzenny
Składniki:
- pół litra wody,
- 30 dag cukru,
- 3 łyżeczki miodu,
- 6 ziarenek kardamonu,
- 1 anyż,
- ok. 10 cm cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 6 goździków,
- 1 mandarynka.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem i dodaj mandarynkę.
- Po kilku minutach wsyp przyprawy, dołóż miód i zagotuj wszystko.
- Po ostudzeniu wstaw płyn do lodówki na noc.
- Następnego dnia podgotuj go aby nabrał gęstości.
- Powstały syrop przelej do buteleczki i połóż w ciemnym miejscu.
Smacznego!