Reklama

Kardamon dobrze łączy się z kurkumą, imbirem i cynamonem. Przyprawa łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz jest lekarstwem na przeziębienie, ból brzucha i biegunki. Kardamon świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami czy miodem. Jest też podstawowym składnikiem klasycznej mieszanki przypraw – garam masala.

Reklama

Kardamon to przyprawa, która pochodzi z krajów Dalekiego Wschodu. Dawniej stosowano ją jako lekarstwo na bóle brzucha, biegunki i zaparcia. Do Europy przyprawa ta trafiła dopiero w XII wieku.

Kardamon – właściwości i zastosowanie

Kardamon cechuje się ostrym i korzennym smakiem o cytrynowej nucie. Przyprawa ta pobudza apetyt i rozkurcza ściśnięty żołądek, dlatego jest wskazana osobom z problemami trawiennymi oraz nieżytem żołądka. Świetnie jest łączyć ją z kurkumą, imbirem i cynamonem. Częste jedzenie potraw z kardamonem osłabia też działanie bakterii H. Pyroli, która powoduje wrzody.

Przyprawa ta łagodzi kaszel oraz wzmacnia odporność, więc warto jeść dużo potraw z tym dodatkiem w okresie jesienno-zimowym. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie herbaty lub kawy z kardamonem lub wykonanie inhalacji z olejku kardamonowego.

W 100g kardamonu znajduje się m.in.:

  • 22 mg potasu,
  • 8 mg wapnia,
  • 5 mg magnezu,
  • 4 mg fosforu,
  • 0,4 mg witaminy C.

Przepis na naleśniki z jabłkiem i kardamonem

Składniki:

  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • pół kilograma jabłek,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Wbij do miski jajko i dodaj sól, mleko, wodę oraz olej.
  • Wymieszaj składniki i dosyp powoli mąkę i cukier waniliowy.
  • Wszystko zmiksuj i odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Głęboką łyżką wylewaj ciasto na patelnię i smaż, aż się zarumieni.
  • Pokrój jabłka w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
  • Dodaj kardamon i cynamon, wymieszaj.
  • Nakładaj przygotowane nadzienie na naleśniki i zawijaj.

Smacznego!

Przepis na przyprawę garam masala

Garam masala to najbardziej popularna mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej (hinduskiej). Nazwa dosłownie oznacza „gorące przyprawy'”. Mieszanka ta świetnie podkreśla smak potraw oraz poprawia samopoczucie.

Składniki:

  • 1 łyżka kardamonu,
  • 2 łyżki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 łyżki pieprzu kolorowego.

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Postaw na ogniu suchą patelnię i mocno ją rozgrzej.
  • Zmniejsz ogień na mały i wsyp wszystkie przyprawy poza gałką muszkatołową i liściem laurowym.
  • Praż całość na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  • Po 10 minutach dodaj liście laurowe.
  • Pod koniec smażenia dosyp gałkę muszkatołową.

Smacznego!

Przepis na syrop korzenny

Składniki:

  • pół litra wody,
  • 30 dag cukru,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 6 ziarenek kardamonu,
  • 1 anyż,
  • ok. 10 cm cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 6 goździków,
  • 1 mandarynka.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę z cukrem i dodaj mandarynkę.
  • Po kilku minutach wsyp przyprawy, dołóż miód i zagotuj wszystko.
  • Po ostudzeniu wstaw płyn do lodówki na noc.
  • Następnego dnia podgotuj go aby nabrał gęstości.
  • Powstały syrop przelej do buteleczki i połóż w ciemnym miejscu.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama