Reklama

Cynamon ma działanie przeciwbiegunkowe, usprawnia trawienie oraz poprawia zdolności poznawcze. Przyprawę często łączy się z kardamonem, imbirem i kminem. Cynamon dodaje się głównie do wypieków i jabłek. Popularne potrawy z dodatkiem tej przyprawy to zawijańce oraz ryż z jabłkami i wanilią.

Reklama

Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa wawrzynowatego. W Chinach stosowało się tę przyprawę jako lek na przeziębienie już 5 tysięcy lat temu.

Cynamon – właściwości i zastosowanie

Cynamon ma wysoką zawartość wapnia, manganu, błonnika i żelaza, dzięki czemu poprawia trawienie, zapobiega nadkwaśności oraz ma działanie przeciwbiegunkowe. Przyprawa ta obniża też poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo cynamon wpływa korzystnie na procesy poznawcze – pół łyżeczki tego składnika dziennie wystarczy, aby usprawnić pamięć i koncentrację.

Przyprawa ta idealnie łączy się z jabłkami oraz wszelkimi rodzajami wypieków. Jest też podstawą w kuchni indyjskiej razem z kardamonem, imbirem i kminem.

Zawijańce cynamonowe – przepis

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki cynamonu.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Podgrzej mleko i rozpuść masło.
  • Zmieszaj drożdże z cukrem i mąką i zalej 1/4 szklanki mleka.
  • Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
  • Ze składników na ciasto wyrób miękką masę i zostaw do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta i posmaruj masłem z cukrem i cynamonem.
  • Zawiń (jak roladę) i delikatnie pokrój.
  • Ułóż w formie (wysmarowanej masłem), przykryj blachę folią i wstaw do lodówki.
  • Wyjmij ciasto następnego dnia i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.
  • Zawijańce piecz przez około 10 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Cynamonowy ryż z jabłkami i wanilią

Składniki:

  • 15 dag suchego ryżu,
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 żółtka z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka pasty waniliowej,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 2 łyżki cukru.

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wysmaruj masłem naczynia do pieczenia.
  • Pokrój jabłka na małą kostkę i skrop je sokiem z cytryny.
  • Wymieszaj pastę waniliową z żółtkami.
  • Dodaj do ugotowanego ryżu wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  • Potrawa będzie gotowa, gdy ryż zacznie się robić brązowy.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama