Potrawy z cynamonem – właściwości i przepisy
Cynamon ma działanie przeciwbiegunkowe, usprawnia trawienie oraz poprawia zdolności poznawcze. Przyprawę często łączy się z kardamonem, imbirem i kminem. Cynamon dodaje się głównie do wypieków i jabłek. Popularne potrawy z dodatkiem tej przyprawy to zawijańce oraz ryż z jabłkami i wanilią.
Cynamon ma działanie przeciwbiegunkowe, usprawnia trawienie oraz poprawia zdolności poznawcze. Przyprawę często łączy się z kardamonem, imbirem i kminem. Cynamon dodaje się głównie do wypieków i jabłek. Popularne potrawy z dodatkiem tej przyprawy to zawijańce oraz ryż z jabłkami i wanilią.
Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa wawrzynowatego. W Chinach stosowało się tę przyprawę jako lek na przeziębienie już 5 tysięcy lat temu.
Cynamon – właściwości i zastosowanie
Cynamon ma wysoką zawartość wapnia, manganu, błonnika i żelaza, dzięki czemu poprawia trawienie, zapobiega nadkwaśności oraz ma działanie przeciwbiegunkowe. Przyprawa ta obniża też poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo cynamon wpływa korzystnie na procesy poznawcze – pół łyżeczki tego składnika dziennie wystarczy, aby usprawnić pamięć i koncentrację.
Przyprawa ta idealnie łączy się z jabłkami oraz wszelkimi rodzajami wypieków. Jest też podstawą w kuchni indyjskiej razem z kardamonem, imbirem i kminem.
Zawijańce cynamonowe – przepis
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka,
- 2 duże jaja,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- szczypta soli,
- 1 kg mąki,
- 2 łyżeczki suchych drożdży.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki cynamonu.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Poziom trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko i rozpuść masło.
- Zmieszaj drożdże z cukrem i mąką i zalej 1/4 szklanki mleka.
- Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
- Ze składników na ciasto wyrób miękką masę i zostaw do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta i posmaruj masłem z cukrem i cynamonem.
- Zawiń (jak roladę) i delikatnie pokrój.
- Ułóż w formie (wysmarowanej masłem), przykryj blachę folią i wstaw do lodówki.
- Wyjmij ciasto następnego dnia i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Zawijańce piecz przez około 10 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Cynamonowy ryż z jabłkami i wanilią
Składniki:
- 15 dag suchego ryżu,
- 3 średnie jabłka,
- 2 żółtka z jajek,
- 100 g cukru,
- 100 g rodzynek,
- pół cytryny,
- 1 łyżka pasty waniliowej,
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
- 2 łyżki cukru.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wysmaruj masłem naczynia do pieczenia.
- Pokrój jabłka na małą kostkę i skrop je sokiem z cytryny.
- Wymieszaj pastę waniliową z żółtkami.
- Dodaj do ugotowanego ryżu wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Potrawa będzie gotowa, gdy ryż zacznie się robić brązowy.
Smacznego!