Przepis na zapiekankę grecką, czyli musaka otulona sosem beszamelowym
Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.
Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.
Musaka to rodzaj kilku warstwowej zapiekanki i jedno z popularniejszych dań kuchni greckiej. Główne składniki potrawy to: bakłażany, pomidory, mielone mięso oraz aromatyczny sos beszamelowy. Grecką zapiekankę najlepiej przygotowywać w prostokątnym naczyniu żarododpornym.
Grecka musaka, krok po kroku
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego,
- praski do czosnku,
- tarki o dużych oczkach,
- rondla,
- ręcznika papierowego,
- patelni.
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa,
- 2 bakłażany,
- opakowanie przecieru pomidorowego (500 ml),
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 200 g żółtego sera,
- 100 ml czerwonego wina,
- sól do smaku,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka,
- 30 g mąki pszennej,
- 30 g masła,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój w cienkie plastry i oprósz solą i odstaw na kwadrans.
- Warzywo opłócz wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Na suchej patelni podsmaż plastry bakłażana.
- Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy cebula zeszkli się, na patelnię przełóż mielone mięso, a po 5 minutach dolej czerwone wino.
- Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz dopraw oregano i solą do smaku.
- Duś zawartość patelni na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Sos beszamelowy:
- W niewielkim rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę.
- Dolej mleko (ale powoli i wąskim strumieniem) cały czas mieszając.
- Dopraw sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Mieszaj składniki, aż sos zagotuje się.
- Zdejmij rondel z ognia.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim naprzemiennie warstwy: bakłażana, ziemniaków, mięsa z sosem pomidorowym i beszamel.
- Wierzch greckiej zapiekanki zalej obficie sosem beszamelowym i posyp startym żółtym serem.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz zapiekankę przez 40 minut.
Smacznego!