Domowa tortilla z łososiem, ananasem, kapustą pekińską i cebulą w aromatycznym jogurtowo-ziołowym sosie – przepis
Tortilla domowa to pomysł na lekki obiad. Nadzienie przygotowuje się łososia, świeżych warzyw i soczystego ananasa. Po usmażeniu, rybę kroi się na małe kawałki. Posiekane warzywa, owoce i łososia rozkłada się na podsmażonych i chrupiących plackach, a całość zalewa jogurtowo-ziołową marynatą.
Tortilla domowa to pomysł na lekki obiad. Nadzienie przygotowuje się łososia, świeżych warzyw i soczystego ananasa. Po usmażeniu, rybę kroi się na małe kawałki. Posiekane warzywa, owoce i łososia rozkłada się na podsmażonych i chrupiących plackach, a całość zalewa jogurtowo-ziołową marynatą.
Tortilla z łososiem to pełnowartościowy posiłek, który można zjeść po treningu. Ryba jest bogata w białko, mączne placki to źródło węglowodanów, a warzywa zawierają cenne witaminy, np.: B, C i E. Ananas wspomaga trawienie i procesy usuwania toksyn z organizmu oraz działa przeciwzapalnie.
Przepis na tortille z łososiem – krok po kroku
Domową tortillę można przygotować samodzielnie z mąki, wody, soli i oleju. Gotowe pszenne placki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Łososia można zamienić na filet z pstrąga.
Potrzebujesz:
- 2 misek,
- patelni grillowej,
- ręcznika papierowego.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 cienkie placki tortilli,
- 500 gramów filetu z łososia,
- 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej,
- 1/2 puszki ananasa,
- 1 czerwona papryka,
- 1 limonka,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 gramów),
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- szczypta kminu,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej jogurt naturalny i dodaj do niego ostrą paprykę, 1 łyżkę kolendry i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
- Wymieszaj dokładnie składniki i dopraw solą do smaku.
- Zdejmij skórę z łososia.
- Rybę opłucz i wysusz ręcznikiem papierowym.
- Z jogurtowej marynaty odłóż 2 łyżki i natrzyj nią rybę.
- Dostaw filet na 20-30 minut do lodówki.
- Wyciśnij sok z limonki.
- Kapustę pekińską i cebulę poszatkuj w cienkie piórka.
- Paprykę pokrój w cienkie paski, a ananasa w drobną kostkę.
- Rozdrobnione warzywa i owoce przełóż do czystej miski.
- Dodaj sok z limonki, 1 łyżkę kolendry, oregano, kmin oraz sól (wedle uznania).
- Wyjmij rybę z lodówki i smaż na 1 łyżce oliwy, po 4 minuty na każdą ze stron.
- Zdejmij łososia z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
- Rybę pokrój w cienkie paski lub kostkę.
- Umyj patelnię grillową i podgrzej na niej placki pszenne.
- Na każdej tortilli rozłóż po równo wszystkie posiekane wcześniej składniki i zalej jogurtową marynatą.
- Zwiń placki w rulony.
Smacznego!
Domowa tortilla dobrze smakuje też z sosem czosnkowym. Można go przygotować w dietetycznej wersji.