Party Stories
Przepis na Mazurek bez pieczenia
Party.pl
Styl życia

Mazurek bez pieczenia? To naprawdę możliwe! Przepis na mazurek wielkanocny last minute

Wielkanoc już za kilka dni! Nie masz czasu na przygotowanie pracochłonnych mazurków? Nie lubisz słodkich, ociekających lukrem tradycyjnych wielkanocnych przysmaków? Mamy coś dla ciebie! Kruchy spód, delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego. A do tego ten mazurek nie wymaga pieczenia! 

Mazurek z masłem orzechowym

spód

300 g kruchych ciastek
150 g masła
50 g masła orzechowego 

masa

200 g śmietany 36% 
100 g masła orzechowego
łyżka cukru pudru

dekoracja

czekoladowe jajka

Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy, wlewamy do nich masło i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę. Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy formę. Dokładnie całość dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy całość do uzyskania kremu (jeśli masło orzechowe jest bardzo gęste, warto je najpierw zmiksować i dodawać śmietanę partiami, aby krem się nie zważył). Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy czekoladowymi jajkami. 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

Mazurek z masłem orzechowym

Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Cleo, Maffashion, Michał Szpak
Facebook/Instagram
Newsy
Gwiazdy składają świąteczne życzenia! Cleo, Szpak, Maffashion - czego życzą swoim fanom? ZDJĘCIA
Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Newsy
Batony z płatków owsianych w polewie czekoladowej. Przepis na pyszną słodką przekąskę!

Płatki owsiane w połączeniu z bakaliami, wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym i miodem, zapieczone i polane polewą czekoladową. Brzmi smakowicie? Musicie koniecznie spróbować. Dodatkowo przepis możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Różnego rodzaju orzechy, owoce kandyzowane albo kawałki czekolady, wszystkie chwyty dozwolone.    Batony   150 płatków owsianych 100 g posiekanych orzechów laskowych 100 g siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 100 g żurawin, rodzynek i miechunki  100 g miodu  150 g masła orzechowego 50 g oleju kokosowego polewa czekoladowa  100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej   W rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i olej kokosowy. Gdy się rozpuszczą i połączą ze sobą, dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy, siemię lniane , wiórki kokosowe, żurawinę, rodzynki i miechunkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Potem przykrywamy ją folią i bardzo dokładnie dociskamy, aby wyrównać wierzch. Ściągamy folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C. Pieczemy ok. 25 minut, potem odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gdy masa stygnie, rozpuszczamy na parze dwa rodzaje czekolady. Dodajemy do nich alkohol oraz wodę, mieszamy i tak powstałą polewę wylewamy na upieczoną masę. Odstawiamy, by polewa wystygła, a potem kroimy na batony.    Poleca Paweł Płaczek autor bloga  takemycake.eu   Zobacz także: żurawina suszona - właściwości i kalorie   Batony z płatków owsianych 

Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia
Oto Babeczki Bonda. Jamesa Bonda! Upiecz sobie takie same!
Babeczki Bonda. Jamesa Bonda. Czyli prosty przepis na babeczki kakaowe z serem.

Jak wiadomo James Bond miał jedną słabość. Kobiety. My też mamy jedną słabość. Babeczki.  I dlatego z okazji wczorajszej premiery najnowszej części przygód agenta jej królewskiej mości postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na najprostsze w świecie babeczki, a w dodatku w stylu 007: 0 miksowania, 0 problemów i po 7 składników.  Prawie jak u Bonda ;)   Ekspresowe babeczki kakaowe z serem Masa kakaowa: 100 g masła 40 g kakao 50 g masła orzechowego z nerkowców 100 g cukru 2 jajka 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 300 g białego sera mielonego  1 łyżeczka mąki 3 łyżki drobnego cukru 1 białko jajka skórka starta z pomarańczy 2 łyżeczki soku pomarańczowego 1 łyżeczka koniaku   Masa czekoladowa: masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Następnie dodajemy jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej resztę masła orzechowego.  Masa serowa: w miseczce mieszamy ser z mąką, cukrem i białkiem jaja, dodajemy sok, skórkę pomarańczową i koniak. Całość dokładnie mieszamy. Czekoladową masę wykładamy do 12 foremek lub blaszki wyłożonej papilotkami. Wypełniamy je masą do około 1/2 wysokości. Na wierzch wykładamy po dużej łyżce masy serowej a w środek po czubatej łyżce pozostałej masy czekoladowej.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.    Smacznego!   Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu   Ekspresowe babeczki kakaowe z serem  

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner