Przepis na sos śmietanowy z kurczakiem - idealny dodatek do makaronu lub ryżu
Przepis na sos śmietanowy z kurczakiem - idealny dodatek do makaronu lub ryżu
Sos śmietanowy do kurczaka można przyrządzać na różne sposoby, ale warto zadbać o to, żeby jego smak był wyrazisty, bo to właśnie sos nadaje ton całemu daniu. Sekret tkwi w składnikach – kurczak w śmietanie nie może się obyć bez dodatku włoszczyzny i ziół. Proporcje trzeba jednak dobrze wyważyć, bo kurczak w sosie śmietanowym to delikatne danie, w którym najbardziej wyrazisty powinien być smak samej śmietany.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym można podawać zarówno z ryżem, jak i z makaronem, lecz ten drugi daje więcej możliwości – wielkość i kształt można dobrać według upodobania.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym
Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 300 ml śmietany 30%,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka oleju,
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- kilka łodyżek świeżej natki pietruszki,
- szczypta soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym?
1. Cebulę i czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę, a umyty i osuszony filet w cienkie paski.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
3. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzuć pokrojony filet i smaż wszystko do momentu, aż mięso zmieni kolor. Od czasu do czasu mieszaj.
3. Mięso zalej śmietaną, wymieszaj i smaż na wolnym ogniu przez ok. 2 min.
4. Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć ją do gotowego sosu.
5. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i gotuj jeszcze przez ok. 2 min.