Sposób na zrobienie domowych słonych paluszków
Żeby zrobić domowe słone paluszki potrzebna jest mąka, masło, woda, proszek do pieczenia i sól. Można eksperymentować z ich smakami dobierając różne przyprawy. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę czy do wieczornego seansu.
Opublikowano: piątek, 18 marca 2016 07:03
Reklama
Żeby zrobić domowe słone paluszki potrzebna jest mąka, masło, woda, proszek do pieczenia i sól. Można eksperymentować z ich smakami dobierając różne przyprawy. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę czy do wieczornego seansu.
Reklama
Przepis na domowe słone paluszki
Składniki:
- mąka pszenna (200 gramów),
- masło (100 gramów),
- woda (50 mililitrów),
- proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki),
- sól (1/2 łyżeczki),
- do posypania: sól morska gruboziarnista.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Do miski przesypać mąkę. Dodać sól i proszek do pieczenia i rozmieszać.
- Dodać miękkie masło (pokrojone w cienkie listki).
- Wyrabiać ciasto i powoli dolewać wodę. Wyrobione ciasto jest dość śliskie.
- Rozłożyć na stole folię aluminiową i wsypać na nią sól morską.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Ciasto porwać i w dłoniach wałkować na kształt cienkich paluszków.
- Paluszki delikatnie obtoczyć w soli morskiej i ułożyć na blasze jeden przy drugim.
- Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170oC włożyć blachę i piec przez około 15 minut.
Smacznego!
Reklama
Paluszki można dowolnie doprawiać: pieprzem ziołowym, ostrą papryką i czosnkiem, serem żółtym albo sezamem lub makiem. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem sosu czosnkowego.
Reklama
Reklama
Reklama