Prosty przepis na babeczki z kruchego ciasta i aromatycznego sosu chrzanowego z dodatkiem łososia wędzonego
Kruche ciasto, sos chrzanowy i łosoś wędzony to składniki, z których powstają smaczne babaczki na słono, które sprawdzają w formie przekąski na imprezę. Nadzienie do babeczek przygotowuje się 10 minut. Babeczki na słono najlepiej smakują podane na zimno i stanowią oryginalną przekąskę, zarówno na eleganckim bankiecie, jak i domowym spotkaniu ze znajomymi.
Kruche ciasto, sos chrzanowy i łosoś wędzony to składniki, z których powstają smaczne babaczki na słono, które sprawdzają w formie przekąski na imprezę. Nadzienie do babeczek przygotowuje się 10 minut. Babeczki na słono najlepiej smakują podane na zimno i stanowią oryginalną przekąskę, zarówno na eleganckim bankiecie, jak i domowym spotkaniu ze znajomymi.
Przepis na babeczki można dowolnie modyfikować. Ciekawym pomysł na przekąski to zastąpienie kruchego ciasta makaronem. Muffinki z makaronu można wykonać na bazie sera pleśniowego, świeżych ziół, śmietany oraz czosnku.
Wytrawne babeczki - przepis, krok po kroku
Gotowe spody do babeczek można kupić w sklepie. Kruche ciasto będzie jednak smakowało znacznie lepiej, gdy przygotuje się je własnoręcznie z: mąki, masła, jajek, wody i odrobiny soli kuchennej.
Potrzebujesz:
- foremek na babeczki,
- maszynki do mielenia mięsa.
Składniki na kruche ciasto (spody do babaeczek):
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g masła roślinnego,
- 2 żółtka kurzych jaj,
- szczypta soli,
- 1/5 szklanki zimnej wody.
Składniki na nadzienie do babeczek:
- 100 g łososia wędzonego,
- 1/5 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżeczka miodu,
- ½ łyżeczki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- garść posiekanego koperku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Składniki na spody do babeczek zagnieć, dolewając stopniowo wody, tak aby powstało kruche ciasto.
- Foremki posmaruj odrobiną masła.
- Zagłębienie foremek dokładnie obtocz w cieście i odetnij wystające brzegi.
- Spód każdej z babeczki ponacinaj lekko widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz całość przez 20 minut.
- Łososia rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa.
- Rybę połącz z 1 łyżeczką chrzanu.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą: musztardę, ocet jabłkowy, miód, posiekany koper i ½ łyżeczki chrzanu.
- Upieczone i ostudzone babeczki na słono wypełnij musem z chrzanu i łososia i polej chrzanowo-musztardowym sosem.
Gotowe!
Gotowe babeczki na słono można ozdobić odrobiną świeżego kopru. Osoby, które lubią kwaśne smaki, mogą zmielonego łososia wędzonego skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.