Pomysł na obiad: łopatka z daniela z grzybami leśnymi, duszona w piwie miodowym
Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.
Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.
Łopatka z daniela doskonale sprawdza się jako potrawa pieczona, smażona i duszona. Mięso jest lekko twarde, dlatego, aby po przyrządzeniu było soczyste i kruche, należy je wcześniej zamarynować. Łopatka najwyższej jakości będzie miała krwiście czerwony kolor. Mięso z łopatki idealnie pasuje do gulaszu, pulpetów, pierogów, bigosu, klopsów i wielu innych wyrobów garmażeryjnych.
Przepis na łopatkę z daniela z piwem miodowym i grzybami
Aby mięso było smaczne, należy je wcześniej zamarynować w przyprawach, dlatego przygotowania potrawy warto zacząć następnego dnia i pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu.
Składniki (dla 4 osób):
- ½ kg łopatki z daniela,
- 300 g grzybów, np. borowików,
- 250 ml piwa miodowego,
- 150 ml miodu pitnego,
- 3 cebule,
- 1 l wołowego bulionu,
- puszka krojonych pomidorów,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- olej do smażenia,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- szczypta ostrej papryki, majeranku, tymianku,
- sól morska, pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę.
- Pokrojoną łopatkę z daniela oprósz solą i pieprzem, dodaj ostrą paprykę, kumin, majeranek oraz tymianek i odstaw do lodówki na ok. 10 godzin.
- Mięso obsmaż na patelni, aż lekko się zetnie.
- Na oddzielnej patelni podsmaż drobno pokrojone grzyby, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do grzybów dodaj mięso, piwo miodowe, miód pitny oraz wołowy bulion.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pomidory z puszki.
- Duś całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.
- Potrawę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!