Pierś z kurczaka w sosie winno-pieczarkowym
Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.
Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.
Składniki:
- 1 świeża pierś z kurczaka,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 średnie cebule – lub 1 duża,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego,
- 0,5 szklanki wina białego wytrawnego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania
1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka, podziel na dwie porcje. Delikatnie rozbij każdą tłuczkiem do mięsa.
2. Przygotuj marynatę: do głębokiego talerza wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz, tymianek, rozgnieciony czosnek i musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na czas robienia sosu.
4. Przygotuj sos do kurczaka: obierz, umyj i posiekaj drobno cebulę, umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmażaj przez chwilę odparowując wodę. Następnie dodaj – jeżeli zostało – resztę marynaty oraz bulion i wino. Duś całość kilka minut. Pod koniec dodaj około 2 łyżeczek tymianku.
5. Wyjmij mięso z lodówki i usmaż je z obu stron na oleju.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka serwujemy polewając przygotowanym sosem. Pieczarkowy sos do kurczaka doskonale komponuje się z kleksem śmietany i grzankami czosnkowymi prosto z piekarnika. Grzanki można bardzo prosto przygotować: pokrój bagietkę na kromki, posmaruj każdą z jednej strony oliwą i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, tak, aby były chrupiące. Po wyjęciu – jeszcze ciepłe smaruj rozciętym ząbkiem czosnku.
Smacznego!
- Jeśli lubisz kurczaka, zobacz też przepis na potrawkę z kurczaka z ryżem,
- Mięso z kurczaka idealnie komponuje się z sosem śmietanowym. Sprawdź przepis na idealny sos śmietanowy do kurczaka.
- Kurczak na słodko to doskonały pomysł na urozmaicenie obiadu. Spróbuj kurczaka z ananasem i żurawiną.