Reklama

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Reklama

Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.

Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku.

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 gramów wędzonego łososia,
  • 1 cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski.
  • Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
  • Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek.
  • Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
  • Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek.
  • Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru.

Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać.

Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis

Jajka wielkanocne to zwykle jajka z majonezem lub jajka faszerowane. Rzadko na świąteczne śniadanie w Wielkanoc podaje się pastę jajeczną, ponieważ kojarzy się ona raczej z daniem na co dzień. Jej charakter może być zupełnie inny, gdy przyrządzi się ją z wykwintnymi dodatkami.

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia.

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 8 zielonych oliwek,
  • 8 czarnych oliwek,
  • 10-12 kaparów,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Jajka zmiel razem z oliwkami i kaparami w maszynce.
  • Do masy dodaj sól, pieprz, koperek, majonez i wymieszaj.
  • Wskazówka: Pastę jajeczną najlepiej podać jako małe kanapeczki na przekąskę. Warto użyć dobrego pieczywa, a na wierzchu każdej kanapki ułożyć kawałek łososia, czerwonej papryki, oliwkę czy szczypiorek lub posypać wszystkie koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama