Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.
Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.
Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku.
Składniki (na 8 porcji):
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 50 gramów wędzonego łososia,
- 1 cebulka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego).
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski.
- Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
- Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek.
- Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
- Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek.
- Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru.
Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać.
Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis
Jajka wielkanocne to zwykle jajka z majonezem lub jajka faszerowane. Rzadko na świąteczne śniadanie w Wielkanoc podaje się pastę jajeczną, ponieważ kojarzy się ona raczej z daniem na co dzień. Jej charakter może być zupełnie inny, gdy przyrządzi się ją z wykwintnymi dodatkami.
Potrzebujesz:
- maszynki do mielenia.
Składniki (na 8 porcji):
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 8 zielonych oliwek,
- 8 czarnych oliwek,
- 10-12 kaparów,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiel razem z oliwkami i kaparami w maszynce.
- Do masy dodaj sól, pieprz, koperek, majonez i wymieszaj.
- Wskazówka: Pastę jajeczną najlepiej podać jako małe kanapeczki na przekąskę. Warto użyć dobrego pieczywa, a na wierzchu każdej kanapki ułożyć kawałek łososia, czerwonej papryki, oliwkę czy szczypiorek lub posypać wszystkie koperkiem.