Nasiona chia w roli głównej – 3 słodkie przepisy
Chia nasiona - przepisy na ciekawe wykorzystanie ziaren szałwii hiszpańskiej. Poniżej znajdziesz słodkie propozycje. Ziarna chia ze względu na neutralny smak są uniwersalnym dodatkiem do wszystkiego.
Chia nasiona - przepisy na ciekawe wykorzystanie ziaren szałwii hiszpańskiej. Poniżej znajdziesz słodkie propozycje. Ziarna chia ze względu na neutralny smak są uniwersalnym dodatkiem do wszystkiego.
Słodki owocowy pudding z nasionami chia
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- duża puszka mleka kokosowego,
- 100 ml mleka sojowego,
- świeże maliny/truskawki lub ulubiona konfitura/dżem,
- 4 łyżki nasion chia,
- słód: 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- łyżeczka cukru waniliowego.
- łyżeczka wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wlej mleko kokosowe i sojowe, wsyp nasiona, dodaj słód i wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj następnie ubij lekko trzepaczką..
2. Przelej do szklanek lub małych słoików i wstaw do lodówki – minimum na 4 godziny a najlepiej na całą noc.
3. Po wyjęciu z lodówki udekoruj owocami lub konfiturą i posyp wiórkami kokosowymi.
Dżem owocowy z nasionami chia
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g owoców sezonowych np. truskawek, malin, porzeczek,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy.
Sposób przygotowania:
1. Umyj owoce i osusz, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.
2. Nasiona chia wymieszaj z wodą i odstaw na 15-30 minut. Gdy wchłoną wodę dodaj do nich owoce i syropu z agawy/klonowego.
3. Zmiksuj wszystko blenderem i przełóż do słoiczka.
Taki dżem możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Doskonale smakuje z grzankami oraz jako dodatek do naleśników i deserów.
Racuszki z chia
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 dojrzały banan,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 1 szklanka wody mineralnej.
Sposób przygotowania:
1. Zalej ziarna chia wodą i odstaw, aby spęczniały – około 15-30 minut.
2. Banana zblenduj lub rozetrzyj na gładka masę z odrobiną wody.
2. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną wsyp do miski, zalej spęczniałymi nasionami, dodaj banana i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeżeli jest za rzadkie – dodaj mąkę, jeżeli zbyt gęste – wodę.
3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką małe placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
4. Rozłóż na talerzu ręcznik papierowy i układaj na nim placuszki. W ten sposób odsączysz nadmiar tłuszczu.
Smacznego!