Reklama

Chia nasiona - przepisy na ciekawe wykorzystanie ziaren szałwii hiszpańskiej. Poniżej znajdziesz słodkie propozycje. Ziarna chia ze względu na neutralny smak są uniwersalnym dodatkiem do wszystkiego.

Reklama

Słodki owocowy pudding z nasionami chia

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • duża puszka mleka kokosowego,
  • 100 ml mleka sojowego,
  • świeże maliny/truskawki lub ulubiona konfitura/dżem,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • słód: 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • łyżeczka cukru waniliowego.
  • łyżeczka wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wlej mleko kokosowe i sojowe, wsyp nasiona, dodaj słód i wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj następnie ubij lekko trzepaczką..

2. Przelej do szklanek lub małych słoików i wstaw do lodówki – minimum na 4 godziny a najlepiej na całą noc.

3. Po wyjęciu z lodówki udekoruj owocami lub konfiturą i posyp wiórkami kokosowymi.

Dżem owocowy z nasionami chia

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g owoców sezonowych np. truskawek, malin, porzeczek,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

1. Umyj owoce i osusz, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.

2. Nasiona chia wymieszaj z wodą i odstaw na 15-30 minut. Gdy wchłoną wodę dodaj do nich owoce i syropu z agawy/klonowego.

3. Zmiksuj wszystko blenderem i przełóż do słoiczka.

Taki dżem możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Doskonale smakuje z grzankami oraz jako dodatek do naleśników i deserów.

Racuszki z chia

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 1 szklanka wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

1. Zalej ziarna chia wodą i odstaw, aby spęczniały – około 15-30 minut.

2. Banana zblenduj lub rozetrzyj na gładka masę z odrobiną wody.

2. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną wsyp do miski, zalej spęczniałymi nasionami, dodaj banana i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeżeli jest za rzadkie – dodaj mąkę, jeżeli zbyt gęste – wodę.

3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką małe placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.

4. Rozłóż na talerzu ręcznik papierowy i układaj na nim placuszki. W ten sposób odsączysz nadmiar tłuszczu.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama