Szarlotka migdałowa na kruchym spodzie. Ten przepis zawsze się udaje!
Szarlotka migdałowa na kruchym spodzie. Ten przepis zawsze się udaje!
Migdałowy spód, mocno cynamonowe jabłka z delikatnym smakiem skórki pomarańczowej i chrupiąca kruszonka. Jeśli jesteście niecierpliwi, możecie użyć gotowych prażonych jabłek, potem wystarczy już tylko dodać przyprawy, rodzynki, wymieszać i całość rozłożyć na cieście. Taka wersja dla leniwych będzie równie smakowita!
spód
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru
50 g mielonych migdałów
1 jajko
jabłka
1 kg jabłek
łyżka cynamonu
szczypta imbiru
skórka starta z jednej pomarańczy
cukier waniliowy
100 g rodzynek
kruszonka
100 g masła
100 g mąki
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon, imbir, skórkę startą z pomarańczy, cukier waniliowy i dusimy, często mieszając, aż jabłka zaczną przypominać gęstą konfiturę (potrwa to ok. 10-15 minut). Na koniec dodajemy rodzynki.
Składniki na spód wyrabiamy energicznie i tak przygotowanym ciastem wylepiamy prostokątną blachę o wymiarach ok. 20x28 wyłożoną papierem pergaminowym.
Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do momentu uzyskania efektu mokrego piasku.
Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka, na nich rozsypujemy całą kruszonkę (aby była chrupiąca, najlepiej nabierać część sypkiego ciasta w garść, zacisnąć, aby się skleiło i delikatnie kruszyć nad blachą).
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 minut.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Szarlotka z migdałami