Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.
Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie, gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię.
Klasyczne leczo z kiełbasą
Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów.
Składniki:
- 200 g wiejskiej kiełbasy,
- 1 kg pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 3 papryki czerwone,
- 2 łyżki sproszkowanej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut.
- Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek.
- Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut.
- Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion.
- Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając.
- Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę.
Smacznego!
Wegetariańskie leczo z cukinii
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie cukinie,
- 1 czerwona papryka,
- 2 pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier.
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Smaż cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
- Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę.
- Dolej pół szklanki wody i duś warzywa, aż zmiękną.
- Wrzuć poszatkowane pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Całość przypraw ziołami, solą, pieprzem i chili.
- Duś potrawę ok 20 minut i podawaj z bagietką.
Jedna porcja leczo z cukinii ma 73 kcal, więc jest świetną potrawą dla osób odchudzających się. Cukinia jest bogata w witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i usprawnia proces trawienia.
Leczo z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 1 cebula,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oleju ze słonecznika,
- 500 g pieczarek,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na patelni.
- Dokładnie umyj pieczarki i pokrój w plasterki.
- Wyczyść papryki i skrój na drobną kostkę.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
- Mięso smaż na oleju, aż nabierze kolorów.
- Dołóż warzywa i smaż wszystko około 8 minut.
- Dodaj 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu około pół godziny.
- Przypraw wedle uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Danie najlepiej jeść z chlebem lub ryżem.
Smacznego!