Lasagne z dynią i serem – włoskie danie w jesiennej odsłonie
Lasagne z dynią i serem – włoskie danie w jesiennej odsłonie
Opublikowano: środa, 9 października 2019 04:00
Reklama
Lasagne z dynią i serem ricotta to jesienna odsłona klasycznego włoskiego dania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i niesamowicie pachnie. Jeśli masz zapas musu z pieczonej dyni, to zrobienie domowej lasagne zajmie Ci kilka chwil. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na lasagne z dynią i serem. Delikatny smak dania podkreśla dodatek gałki muszkatołowej i suszonego rozmarynu.
Reklama
Przepis na lasagne z dynią i serem ricotta
Składniki na lasagne
- 250 g makaronu lasagne
- 800 g musu z pieczonej dyni
- 250 g sera ricotta
- sos beszamelowy: 0,5 litra mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, rozmaryn suszony
- 30 g parmezanu tartego
Jak zrobić lasagne z dynią i serem ricotta?
- Płaty lasagne zanurzyć na 30 sekund we wrzątku i odłożyć na ściereczkę.
- Na patelni podsmażyć przez 30 sekund przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę suszonego rozmarynu.
- Dodać mus z pieczonej dyni. Smażyć przez 10-15 minut aż sos się zredukuje i będzie bardziej gęsty.
- Zdjąć patelnie z palnika. Dodać serek ricotta i dokładnie zamieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Teraz należy przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Czekamy aż płyn zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne należy wysmarować łyżką oliwy.
- Na spodzie wyłożyć warstwę płatów lasagne. Następnie ułożyć na nich 1/2 farszu dyniowo-serowego. Wszystko zalać 1/3 sosu beszamelowego.
- Powtarzamy wszystkie kroki z 3 punktu. Na wierzch wykładamy jeszcze jedną warstwę płatów lasagne.
- Pozostały sos beszamelowy mieszamy z tartym parmezanem i wykładamy na zapiekankę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Pieczemy około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama