Reklama

Lasagne z dynią i serem ricotta to jesienna odsłona klasycznego włoskiego dania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i niesamowicie pachnie. Jeśli masz zapas musu z pieczonej dyni, to zrobienie domowej lasagne zajmie Ci kilka chwil. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na lasagne z dynią i serem. Delikatny smak dania podkreśla dodatek gałki muszkatołowej i suszonego rozmarynu.

Reklama

Przepis na lasagne z dynią i serem ricotta

Składniki na lasagne

  • 250 g makaronu lasagne
  • 800 g musu z pieczonej dyni
  • 250 g sera ricotta
  • sos beszamelowy: 0,5 litra mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, rozmaryn suszony
  • 30 g parmezanu tartego

Jak zrobić lasagne z dynią i serem ricotta?

  1. Płaty lasagne zanurzyć na 30 sekund we wrzątku i odłożyć na ściereczkę.
  2. Na patelni podsmażyć przez 30 sekund przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę suszonego rozmarynu.
  3. Dodać mus z pieczonej dyni. Smażyć przez 10-15 minut aż sos się zredukuje i będzie bardziej gęsty.
  4. Zdjąć patelnie z palnika. Dodać serek ricotta i dokładnie zamieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
  5. Teraz należy przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Czekamy aż płyn zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Naczynie żaroodporne należy wysmarować łyżką oliwy.
  7. Na spodzie wyłożyć warstwę płatów lasagne. Następnie ułożyć na nich 1/2 farszu dyniowo-serowego. Wszystko zalać 1/3 sosu beszamelowego.
  8. Powtarzamy wszystkie kroki z 3 punktu. Na wierzch wykładamy jeszcze jedną warstwę płatów lasagne.
  9. Pozostały sos beszamelowy mieszamy z tartym parmezanem i wykładamy na zapiekankę.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Pieczemy około 20 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama