Przepis na dania kuchni ukraińskiej: pierożki z nadzieniem - wareniki, kwas chlebowy i sycący barszcz ukraiński
Najbardziej popularnym daniem kuchni ukraińskiej jest barszcz ukraiński. Warto spróbować też pierożków z nadzieniem. Wareniki podaje się na słodko lub na słono. Za wschodnią granicą często wykorzystuje się też kwas chlebowy.
Najbardziej popularnym daniem kuchni ukraińskiej jest barszcz ukraiński. Warto spróbować też pierożków z nadzieniem. Wareniki podaje się na słodko lub na słono. Za wschodnią granicą często wykorzystuje się też kwas chlebowy.
W kuchni ukraińskiej królują potrawy z mąki, w tym chleby i kasze. Często przygotowuje się też posiłki z gotowanego we wrzątku ciasta. Jest ono wypełniane bardzo różnorodnym farszem: od owocowego przez twaróg, do ziemniaków.
Przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 5 łyżek suchej białej fasoli,
- 3 średnie buraki,
- 3 podudzia z kurczaka,
- 1 marchewka,
- ½ pietruszki,
- ½ cebuli,
- 3 cm kawałek pora,
- liść białej kapusty,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka mąki,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Czas przygotowania: około 3,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i zalej ją szklanką wody, a następnie osól i zagotuj.
- Zestaw garnek z ognia i pozostaw na 2 godziny pod przykryciem.
- Po upływie tego czasu dodaj czosnek i liście laurowe, po czym zagotuj do miękkości.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Umyj buraki i osusz je.
- Zawiń warzywa pojedynczo w folię aluminiową.
- Ułóż je na blasze i piecz przez około godzinę, do miękkości.
- Zostaw upieczone buraki do ostygnięcia.
- Obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Umyj podudzia z kurczaka, włóż je do dużego garnka. Wlej wodę do ¾ wysokości naczynia.
- Posól mięso i gotuj je do miękkości, przez około 1,5 godziny.
- Obierz i pokrój w plasterki marchewkę oraz pietruszkę.
- Dodaj warzywa do kurczaka i gotuj przez 10 minut.
- Posiekaj kapustę.
- Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Por posiekaj na cienkie paseczki.
- Zagotuj wszystkie składniki, po czym dodaj do nich fasolę i wywar, w którym się gotowała.
- Pozostaw zupę na gazie przez 10 minut.
- Dodaj buraki, przecier pomidorowy i natkę pietruszki, a następnie zagotuj na niewielkim ogniu.
- Zestaw garnek z palnika i dolej do barszczu sok z cytryny.
- Wymieszaj mąkę i śmietanę oraz kilkoma łyżkami zupy. Dodaj do naczynia z pozostałymi składnikami.
- Dopraw całość pieprzem i solą i znów zagotuj na małym ogniu.
Wareniki – przepis
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka pszennego zakwasu,
- 2 jajko,
- 2 szklanki mąki,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.
Składniki na nadzienie:
- 250 g półtłustego twarogu,
- 70 dkg ugotowanych i ubitych ziemniaków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj zakwas, jogurt naturalny i jajko.
- Dopraw masę solą i cukrem do smaku.
- Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
- Zagnieć ciasto, wyrabiaj je przez około 5 minut.
- Wstaw je do lodówki na godzinę.
- Wymieszaj składniki na nadzienie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek.
- Następnie pokrój go na kwadraty lub wykrój szklanką kółka.
- Na każdy fragment nałóż farsz i sklej w małe pierożki.
- Wrzuć je do garnka z wrzącą, osoloną wodą.
- Gotuj przez około 5 minut, dotąd aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!
Jak zrobić kwas chlebowy?
Składniki:
- 500 g czerstwego razowego chleba żytniego,
- 40 g świeżych drożdży,
- 5 litrów wody,
- 150 g cukru,
- skórka z cytryny.
Czas przygotowania: około 5 dni
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Pokrój chleb w grubą kostkę i połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 10-15 minut dotąd, aż się zarumieni i wyschnie.
- Wyłóż chleb do miski, najlepiej z żeliwa lub kamionka.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wrzuć do naczynia.
- Zagotuj 5 litrów wody i dolej do pozostałych składników.
- Wymieszaj wszystko, po czym przykryj ściereczką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
- Po upływie tego czasu rozkrusz drożdże, wymieszaj je z 1 łyżeczką cukru i zalej letnią wodą.
- Zostaw roztwór na 10 minut.
- Odciśnij mokry chleb przez gazę.
- Wymieszaj cukier i 1 szklankę gorącej wody, po czym wlej do roztworu, w którym moczył się chleb.
- Dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj całość.
- Przelej powstały w ten sposób kwas chlebowy do słoików.
- Wstaw je do lodówki na 3-4 dni.
Gotowe!