Przepis na Maneštrę, czyli tradycyjną zupę warzywną kuchni chorwackiej
Maneštra to zupa, która im dłużej jest gotowana, tym lepiej smakuje. Podaje się ją wraz z dodatkiem świeżego pieczywa białego np. bagietki.
Maneštra to zupa, która im dłużej jest gotowana, tym lepiej smakuje. Podaje się ją wraz z dodatkiem świeżego pieczywa białego np. bagietki.
Maneštra to tradycyjna zupa warzywna pochodząca z Istrii, zachodniego półwyspu chorwackiego. Jej podstawą są ziemniaki i fasola z dodatkiem jednego z warzyw sezonowych – kapusty, kukurydzy lub cieciorki. W najprostszej wersji jest to danie wegańskie. Często jednak dodaje się do niego mięso, np. boczek. Tajemnica wspaniałego smaku Maneštry leży w długim gotowaniu.
Maneštra – klasyczna zupa bałkańska
Pomysł na przepyszną zupę chorwacką z ziemniaków, fasoli, kukurydzy i boczku.
Potrzebujesz:
- patelni,
- dużego garnka.
Składniki (4 porcje):
- 500 g ziemniaków,
- 250 g fasoli typu Borlotii,
- 400 g kukurydzy,
- 2 l wody,
- 100 g surowego boczku,
- 2 łodygi selera,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki pietruszki,
- 3 liście laurowe,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 140 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Zupę optymalnie gotuje się przez pięć godzin.
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki, fasolę Borlotti i kukurydzę wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody.
- Dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zagotuj.
- Na patelni usmaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz.
- Obierz czosnek i dodaj go do boczku razem z pietruszką.
- Smaż przez minutę.
- Gdy warzywa zaczną się gotować, dodaj do nich zawartość patelni.
- Wszystko gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gotowe.
Smacznego!
- Zapiekanki w wersji wegetariańskiej można przygotować z kasz, owoców, warzyw, nabiału, ziół i przypraw. 3 pomysły na pyszne zapiekanki wegetariańskie na obiad.
- Crostini to małe kanapki, które można podawać podczas imprez lub przyjęć. Małe kanapeczki crostini – przepisy.
- Do przygotowania Pašticady potrzeba półtora kilograma cielęciny. Kuchnia Chorwacka: Pašticada.